Adana Mutfağı Yemek Tarifleri

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve Lavinia tarafından 11 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. Adana Mutfağı Yemekleri
    Adana Yemek Tarifleri


    Dul Avrat Çorbası

    Dul Avrat Çorbası için gerekli olan malzemeler:

    2 su bardağı yeşil mercimek
    1 yemek kaşığı tepeleme un
    1 su bardağı ev eriştesi
    9 su bardağı sıcak su
    1 adet orta boy kuru soğan
    4 diş ezilmiş sarımsak
    6 yemek kaşığı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 adet limonun suyu
    1 tatlı kaşığı tuz

    [​IMG]

    Yapılışı

    Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkayın. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin. 20 dakika haşlayıp süzün.
    Soğanı soyup zardan ufak doğrayın. Sarımsakları soyup ezin.
    Sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğanı ilave edip sararıncaya kadar kavurun. Unu ekleyip tahta kaşıkla 1-2 dakika karıştırarak kavurun.
    Biber ve domates salçalarını ilave edip karıştırın. Üzerine sıcak suyu aktarın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp kaynatın.
    Mercimeği kaynamakta olan çorbaya ekleyin ve 25 dakika arada bir karıştırarak pişirin. Erişte, sarımsak ve limon suyunu ilave edip 10 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.


    Fellah Köftesi

    Fellah Köftesi için gerekli malzemeler

    1 tatlı kaşığı acı biber salçası
    4 su bardağı ince bulgur
    1 çorba kaşığı domates salçası
    3 su bardağı sıcak su
    6 çorba kaşığı un
    1 adet yumurtanın akı
    Tuz, pulbiber, kimyon

    Üzerine

    6 çorba kaşığı sıvıyağ
    2 diş ince kıyılmış sarmısak
    2 adet domates
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    4-5 dal maydanoz
    Tuz

    [​IMG]

    Yapılışı

    Bulgur, biber ve domates salçası, pulbiber, kimyon ve tuzu kapaklı geniş bir kaba alın. Üzerine suyu ekleyip, kapağı kapalı olarak 10 dakika bekletin. Yoğurup, un ve yumurta akını ilave edin. Elinizi ara sıra suya batırarak iyice yoğurun. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Ortalarına parmağınızla hafifçe bastırın. Bol tuzlu su kaynatıp, köfteleri içine atın. 6-7 dakika haşlayın. Süzüp servis tabağına alın. Diğer taraftan sosu için, sıvıyağı kızdırıp sarmısağı hafifçe kavurun. Üzerine salça ve rendelenmiş domates ekleyin. Tuzunu ayarlayıp birkaç dakika kavurun ve ocaktan alın. Sosu köftelerin üzerine gezdirin. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapın.


    Adana Kebabı

    Adana Kebabı için gerekli malzemeler

    1 kg Yağsız dana bonfile
    100 gr Kuyruk yağı
    100 gr Kuzu boşluğu
    2 adet Soğan
    1 adet Maydonoz
    Karabiber
    İsot
    Tuz

    [​IMG]

    Yapılışı

    Dana bonfile, kuruk yağı, kuzu boşluğunu kasaptan alırken hepsini geniş kıyma aynasında çektirin.

    Çektirdiğiniz kıymayı baharatlarını atıp yarım saat çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun ve buzdolabında bir gün bekletin. Soğanı rendeleyin ve maydonozları ince ince kıyın soğanla maydonozu karıştırıp onu da bir gün bekletin. Kıymayı dolaptan çıkarıp soğan ve maydonozu tülbent yardımıyla süzdürün ve kıymaya ekleyin. Yarım saat yoğurup soğuyana kadar dolapta dinlendirin.

    Şişe takarken şişleri sıvı yağla yağlayıp mangalın üstünde ısıtıp etleri takın. Etleri şişe takarken ellerinizi yağ yada suyla ısatın et elinize yapışmasın. Ayrıca şişe takarken eti parçalamayın. Elinize aldığınız şişi sol elinizle tutup sağ elinizi parmak ucuyla şişin üstüne koyun ve şiş avunuzun içine orturduğu zaman dört parmağınızla yukarıdan aşağı eti şişe yayın.