Adım Adım Açıklamalı Aşure Tarifi

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve Elif tarafından 24 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Aşure (Tarifi) Nasıl Yapılır?

    Adım adım açıklamalı aşure tarifi

    Anadolu'da aşure ayı da denilen Muharrem ayına girdik.Bu bereketli ayın 10. günü için Peygamber Efendimiz (sav) “Aşure Günü, Muharrem ayının 10. günüdür. Aşure Günü’nün Allah katında ayrı bir yeri vardır.” diyor.Dini bir mecburiyeti olmadığı halde aşure tatlısı, eş dost, konu komşu ile paylaşılarak kaynaşma ve hediyeleşme vesilesidir.
    Tarifi ve yapılışı da doğal olarak her bölgeye göre farklılıklar gösteren ''aşure'' özenle hazırlanıp, komşularla paylaşılırken tadı ve görselliğiyle asırlardır dikkat çekiyor.
    İşte bu yüzden ''aşure'', Türk mutfağının önemli tatlıları arasında ki özelliğini korumaya devam ediyor.

    Benim yaptığım ''AŞURE'' tarifi:


    Malzemeler:
    • 2 su bardağı aşurelik buğday,
    • 15 su bardağı su,(daha sonra ilave edilebilir)
    • 1 su bardağı nohut,
    • 1 su bardağı kuru fasulye,
    • 3 çorba kaşığı kuru üzüm,
    • 3 çorba kaşığı çam fıstığı,
    • 3 su bardağı toz şeker,
    • 5 adet incir,
    • 6 adet kayısı,
    • 1 adet portakal (özellikle kabuğu)
    • 10 adet kadar karanfil
    • 2 adet çubuk tarçın
    Süslenmesi için; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar ve toz tarçın. (tercihe göre değişebilir)

    Aşure’nin Yapılışı:

    [​IMG]
    1-Bir gece önceden, buğday, nohut, fasulye, üzüm, ayrı ayrı kaplarda ıslatın.

    2- Ertesi gün; geceden ıslatılmış ve şişmiş olan aşurelik buğdaya 15 bardak suyu ilave edip, ağır ateşte bir güzel pişirin.. (Ben düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. 20 dk. yetiyor. ) Aynı şekilde ama ayrı tencerelerde nohut ve fasulyeyi de haşlayın.

    3- Buğday koyulaşmaya başlayınca;pirinci, haşlanmış ve süzülmüş nohutla beraber fasulyeyi içine ilave edin. Birkaç taşım birlikte kaynattıktan sonra, küçük, küçük küpler halinde kestiğiniz 1 adet portakal kabuğunu içine atın. Son olarak; kuru üzümü, kayısılarıda ilave ettikten sonra en son olarak şekerini ilave edin ki buğdayı sertleşmesin.

    4-Kaynamakta olan aşurenin tadına bakarak şekerini ve ne kıvama gelip gelmediğini zaten anlarsınız. Bu arada şekeri az gelirse şeker, kıvamı koyu gelirse de sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.Ocaktan aldıktan sonra küçük, küçük, doğranmış inciri ekleyin.

    5- Aşureyi kaselere koyduktan sonra soğumaya bırakın.

    6- Damak Zevkinize ve damak tadınıza göre; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, nar ve toz tarçınla süsliyebilirsiniz..

    Afiyet şifa olsun..
     

  2. Cevap: Adım Adım Açıklamalı Aşure Tarifi

    Hımmm ımmm ımmmm :).Ellerine sağlık.Aynıymış aşure tariflerimiz çubuk tarçın en büyük ayrıntım aşurede.Ayrıca ben inciri en son ,cevizi de süsleme esnasında ilave ediyorum rengi koyulaşmasın diye. ;)