Akdeniz bölgesinde en çok yetişen tarım ürünleri

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Elif tarafından 6 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Akdeniz bölgesinde en çok yetişen ve yetiştirilen başlıca tarım ürünleri nelerdir

    Akdeniz bölgesinde Sanayi tarıma oranla daha kısıtlıdır ve daha çok Adana - Mersin arasında ve İskenderun'da yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bölgede yazın sıcaklığın yüksek olması ve denize kıyısı olduğundan turizm de gelir kaynağı olarak önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Antalya'ya dünyanın birçok yerinden turistler akın eder.

    Tarım yüksek teknolojiden dolayı yüksek verim alınarak gerçekleştirilir. Burada yaşayan çiftçiler hem varlıklı hem de teknolojinin en son tarım aletlerini kullanmaktadır. Ayrıca yabancı ülkelere de ihracat yapılan tarım ürünlerimiz bu bölgede yetiştirilmektedir.

    Akdeniz bölgesinin kıyı kesimi ile iç bölgelerinde farklı tarımsal ürünler yetiştirilir. Çünkü iç kesimleri ile kıyı kesimleri arasında iklim farklılıkları bulunur.

    Kıyı kesiminin başlıca tarım ürünleri pamuk, üzüm, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir ve susamdır. Bu kesimde özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğun olarak turfanda sebzecilik ve seracılık yapılmaktadır. Son 10 yıl içinde bu bölgede önemli artış göstermiştir.

    Akdeniz bölgesinde yetiştirilen başlıca tarım ürünleri haritası

    [​IMG]
    Kışın hava şartlarına uygun olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir.
    Ayrıca, Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanır.

    Buğday: Akdeniz Bölgesinin hemen her tarafında yetişir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda buğday ekilir.

    Pirinç: Hatay Amik Ovası’nda, Kahraman Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarda da yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü buradan karşılanır.

    Tütün: Genellikle Göller Yöresinde ve Hatay çevresinde yetiştirilir.

    Gül: Özellikle güller diyarı Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Bölgenin Kıyı bölümünde Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir. Ülkemizin turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bu bölgeden karşılanır.

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde daha çok yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun neredeyse tamamı bölgeden karşılanır.

    Haşhaş ve şekerpancarı: Göller Yöresi’nin ürünleridir.

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her tarafta yetiştirilir. Ama bölge halkı daha karlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişme göstermemiştir.