Anason Nedir Ne İşe Yarar Kısaca

Konusu 'Eğitim Desteği' forumundadır ve Bahar tarafından 12 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Anason Nedir Ne İşe Yarar

    Anason (Pimpinella anisum), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, baharatlı meyveleri (tohumları) için yetiştirilen bir yıllık otsu bitkidir. Anayurdu Mısır ve Akdeniz’in doğuşudur. Boyu 75 cm’yi bulan bitkinin alt yaprakları uzun saplı, gövde yaprakları daha kısa saplıdır. Küçük sarımsı-beyaz çiçekleri şemsiye biçiminde yerleşmiştir; 3,5 mm boyundaki meyvesi armuda benzer.
    Anason, hamur işlerine çeşni vermek için yaygın olarak kullanılır; örneğin Anisbrod denilen Alman ekmeğine özel tadını ve kokusunu veren anasondur. Akdeniz ve Asya ülkelerinde et ve sebze yemeklerine katılan, yatıştırıcı özellikteki çayı birçok ülkede içilen anason, tarih öncesi çağlardan beri tıpta kullanılmıştır. Yüzde 2,5 oranında uçucu yağ içerir; ana bileşeni anetol olan bu uçucu yağ rakı, apsent ve pernod gibi alkollü içkilere tat vermek için kullanılır.
    Yıldız anasonu ise, Illiciaceae familyasından yaprak dökmeyen bir ağaç olan Illicium verum’un kurutulmuş meyvesidir. Çin’in güneydoğu bölgelerinde ve Vietnam’da bulunur. Tadı ve kullanımı anasona benzeyen meyveleri, 6-9 parçanın merkezî bir eksen çevresinde toplanmasıyla oluşmuş bir yıldız biçimindedir. Parçalardan her biri kayık biçiminde, 12-17 mm uzunluğunda, sert, pürüzlü, kırmızımsı kahverengi ve tek tohumludur. Tohumlar düz, parlak ve açık kahverengidir. Uçucu yağ miktarı yüzde 3, ana bileşeni anetoldür. Anason, Avrupa ve eski SSCB’nin güneyinde, Yakındoğu’da, Kuzey Afrika’da, Pakistan’da, Çin’de, Şili’de, Meksika’da ve ABD’de yetiştirilmektedir. Türkiye’deki toplam anason üretiminin yarıdan fazlası Burdur ilinden sağlanır.