Antioksidan Nedir? Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 19 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Antioksidanlar

    Antioksidanlar, vücutta serbest radikaller nedeniyle hasar görmüş hücreleri koruyan bir maddedir. Serbest radikaller, vücut faaliyetleri anında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak zarar veren moleküllere verilen addır. Vücuda alınan gıdaların vücutta yanarak enerjiye dönüşme anında, serbest radikaller olarak adlandırılan toksinler açığa çıkar. Antioksidanlar, serbest radikallerin büyük bir kısmı böbrekler, bağırsaklar, akciğerler ve ter bezleri yoluyla dışarı atmayı kolaylaştırır. Fakat radikallerin hepsi dışarı atılamaz ve vücutta kalan kısmı hücre zarlarına yapışarak, hücrelerin hasar görmesine, yaşlanmasına ve DNA'sını bozarak kanserojen özellik taşımasına yol açabilir. Antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri pasifleştirerek vücudu kanser dahil olmak üzere pek çok hastalığa karşı korur. Özellikle yaşlanmaya yol açabilecek reaksiyonların önüne geçer.
    Antioksidanların faydaları nelerdir?
    • Antioksidanlar bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
    • Kalp ve damar sisteminde bulunan dokulara esneklik katarak, kalp ve damar sağlığını korur.
    • Bağ dokusunu güçlendirir. Bu etkisiyle ciltte oluşabilecek sarkmaları önler.
    • Eklemlerde oluşabilecek bükülme zorluğuna karşı iyi gelir.
    • Ciltte kırışıklık oluşumunu önlemek için oral kozmetik şeklinde kullanılabilir.
    • Sigara, alkol ve doğum kontrol hapı kullanan kişiler için oldukça önemli ve değerli bir maddedir.
    • Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.
    • Güneşin vermiş olduğu hasarı en aza indirir.
    • Saç sağlığı için önemli bir maddedir. Saçların sağlıklı uzamasını sağlar. Dökülmeleri engeller, kırılmaları onarır.
    • Varise karşı iyi gelir.
    Antioksidan bakımında zengin gıdalar
    Antioksidan vücut tarafından üretilen bir maddedir. Ancak yetersiz kaldığında dışarıdan da bazı gıdalar tüketilerek vücuda antioksidan desteği yapılabilir.
    A vitamini: Ispanak, brokoli, havuç, portakal, domates, lahana ve kayısı gibi sebze ve meyvelerin yanı sıra, balık, süt, yumurta A vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bu tür gıdaların düzenli tüketimi sayesinde antioksidan etkilerinden yararlanılabilir.
    C vitamini: Yeşil biber, maydanoz, brokoli, turunçgiller, kiraz, kuşburnu, kızılcık ve çilek C vitamini bakımından en zengin gıdalar arasındadır. Bu yiyeceklerin antioksidan etkisinden yararlanılabilir.

    E vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel içerikli sıvı yağlar, kuru baklagiller hem E vitamini hem de antioksidan bakımından zengindir.
    Bunların haricinde flavonoidler, selenyum ve çinko içeren besinlerin tüketimiyle de antioksidan dışarıdan vücuda alınabilir. Flavonoidler patates, pırasa, lahana, brokoli, turunçgiller, erik, kiraz, siyah üzüm olarak sıralanabilir. Selenyum içeren besinler ise, et, böbrek, yürek ve baklagiller tarafından karşılanabilir. Çinko, süt, peynir, denir ürünleri, yumurta, soya fasulyesi, ayçiçeği çekirdeği ve kurubaklagillerden karşılanabilir. Ayrıca yeşil çay, kakao, yoğurt gibi besinler de antioksidan bakımından zengindir.
    Antioksidanlar bakımından zengin cilt maskesi
    Yeşil ve kakao kullanılarak antioksidan bakımından zengin bir cilt maskesi hazırlanarak cilde uygulanabilir. Bunun için 1 tane yeşil çay poşeti çay şeklinde demlenir. Üzerine 4 yemek kaşığı kakao ilave edilir. Son olarak 1 yemek kaşığı bal eklenerek homojen şekilde karıştırılır. Karışım hamur kıvamında olmalıdır. Elde edilen karışım cilde sürülerek 30 dakika bekletilir ve daha sonra ılık su yardımıyla yıkanır. Maske düzenli olarak uygulandığında antioksidan etkisiyle cildin daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar.