Arabaşı Çorbası (Yöresel YOZGAT)

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Elif tarafından 25 Eylül 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Yozgat yöresine ait Arabaşı çorbası. Yozgatlı hanımların ne kadar hünerli olduklarını bilmeyen yoktur. Besleyici ve sağlıklı bu çorba kış aylarının doğal antibiyotiği diyede bilinir ve Yozgat ve civarında öyle adlandırılır. Çorbanın tadından ve renginden, hamurun hafifliği ve lezzetinden Kış aylarının hele kar yağdığında olmazsa olmazıdır arabaşı çorbası..
    Gerekli Malzeme listesi:
    7 su bardağı su
    1 su bardağı un,Tuz

    ÇORBA İÇİN
    1 küçük tavuk (veya parça iki tavuğun göğüs eti)
    1 çorba kaşığı katı yağ
    12 kaşık kırmızı biber
    12 kaşık salça
    6 su bardağı su
    1 çorba kaşığı un (un iyi olmalı)
    1 limon
    [IMGALT=http://img.webokur.net/upl/uploads/yozgat-arabasi-corbasi-84583.jpg]yozgat-arabasi-corbasi-84583[/IMGALT]
    Çorbanın Hazırlanışı:
    Bir tencereye su koyarak tavuk 1 (Bütün bir tavuk da olabilir, parçada tavukda olabilir) kaşık salça ve kırmızı biberi katıp kaynatın ve kaynatın.
    Etleri yumuşayınca, tencereden çıkartıp parmak büyüklüğünde parçalar halinde didikleyın.
    Ayrı bir tencerede Sana (yağ) ile unu karıştırarak rengi fazla değişmeden (hafif pembeleşene kadar) kavurun.
    Bu meyanenin içine salçanın ve kırmızı biberin geri kalanını ekleyip 3-4 dakika karıştırın.
    Bu karışımı, sıcak tavuk suyuna karıştırarak ilave edin ve didilmiş tavuk etlerini ekleyin, kaynatın kaynama neticesinde çorbamız hazırdır.

    Hamurun Hazırlanışı:


    5 su bardağı suyu,tuz ilave ederek,kaynatın. Kalan su ile unu bulamaç haline getirin. Kaynayan suya hızlı hızlı karıştırak ilave edin. Sürekli karıştırarak,muhallebi kıvamında pişirin. Yaklaşık iki parmak kalınlığında bir tepsiye boşaltıp soğutun; soğuyunca buzdolabına kaldırın.
    Çorbanın yanında servis yapmak için.
    Hamuru baklava şeklinde kesin yanında bol limon ile servis yapın.
    (Kırmızı ve karabiber istenilirse ilave yapılabilir)