Aşurenin Binbir Faydası!

Konusu 'Sağlıklı Yaşam' forumundadır ve Elif tarafından 23 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Aşurenin Faydaları

    Aşurenin Bin bir Faydası!

    Aşure "Bereketin tatlısı" adıyla Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutmaktadır.İçinde bulunduğumuz Muharrem ayında evlerde pişirilip dağıtılan aşure, badem, ceviz, fındık, fıstık içi ve bunun gibi kuru yemişler ile kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyveleri içermesiyle sağlık açısından oldukça faydalı besin kaynağıdır.
    [​IMG]

    "Bereketin tatlısı" olarak nitelendirilen aşure,Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen en eski tatlılardandır. Hazreti Nuh peygamberin gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılmasıyla elde edildiği yolundaki rivayete göre, bereket getireceğine de inanılıyor.


    Diyet Uzmanları, bolluk ve bereketin simgesi olan aşurenin özellikle kalp ve damar sağlığı için koruyucu bir besin olduğunu belirterek, bol şerbetli veya hamur işi tatlılar yerine aşurenin tercih edilmesini öneriyor. Özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklar için ve sütlerinin miktarı ile kalitesini artırmak isteyen emziren anneler için çok önemli bir besin kaynağı olan aşure tamamen bitkisel besinlerden yapılır.
    Bereketin tatlısı aşure, beyin, kalp ve damar ile karaciğer başta olmak üzere insan sağlığı açısından oldukça faydalı besinleri bir arada bulunduruyor. Süslenmesinde kullanılan ürünlerle birlikte aşure, protein, karbonhidrat, önemli yağ asitleri, demir, çinko, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ile B, C ve A vitaminlerince zengin, eşi olmayan bir gıda ürünü olarak biliniyor.

    Fındık-fıstık-ceviz- badem gibi yağlı tohumlar sayesinde aşurenin kalp-damar sağlığı için koruyucu olan bir besindir. Yüksek protein içeriğinden dolayı özellikle vejetaryen olanlar için iyi biri protein kaynağıdır.
    [​IMG]

    Hicri yılbaşı olan Muharrem ayı,dinimizde önemli bir konuma sahiptir.Muharrem ayının 10. gününde biz Müslümanlar, evlerinde hazırlayıp kaynattığı aşureleri dağıtarak sosyal dayanışmaya katkı sağlıyoruz.
    Aşure dağıtımı, Muharrem ayının 10. gününde başlatıp, ay sonuna kadar devam eder. Bu süre içinde dernek, vakıf ve belediyeler yemek fabrikalarında, vatandaşlar kendi mutfaklarında hazırladıkları aşureleri zengin yoksul demeden toplumun bütün kesimlerine dağıtıyor.