Bakterilerin Yararları Nelerdir

Konusu 'Bilgi bankası' forumundadır ve Ayaz tarafından 9 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. Bakterinin Yararları Nelerdir

    Bu canlılardan bazıları hastalıklara yol açmakla birlikte çoğu türleri zararsızdır hatta doğrudan insanın yararına sonuçlanan birçok biyokimyasal süreçte etkin biçimde rol alır. Özellikle biyosfer süreçlerindeki etkisi yadsınamayacak kadar önemli olan bakteriler olmaksızın toprak verimini koruyamaz ve bitkilerin yetişmesine dolayısıyla da bitkilerle beslenen hayvanların yaşamının sürüp gitmesine yardımcı olamaz.

    Kullanma sularına karışan kanalizasyon ve sanayi artıklarındaki bakteriler de su kirliliğinin başlıca sorumlusudur.

    Öte yandan su arıtma tesislerinde özellikle lağım sularındaki organik maddeleri parçalamak için kullanılan bakteriler çevre kirliliğiyle savaşın etkili silahlarından biri olmuştur.Bu örnek bize gösteriyor kibakteriler zararlı oldukları gibi oldukça da yararlıdırlar.

    Bazı bakteriler besinlere bulaşarak hızla çoğalabilir ve mide bozukluğundan ölüme kadar varabilen hafif yada ağır besin zehirlenmesine yol açabilir.Sulara bulaşmış bakterilerin su arıtma yöntemleriyle temizlenmesi gibi süte bulaşmış bakteriler de pastörizasyon yöntemiyle yok edilir. Sağlıklı bir ineğin sütünde doğal olarak daha az bakteri bulunmakla birlikte yine de steril değildir. Sağıldıktan sonraki aşamalarda önlem alınmadığı takdirde bakteriler bu elverişli ortama yerleşmekte geç kalmazlar.

    Hastalık yapıcı bakterinin toksin salgıladığı olgular dışında genellikle bakterilerin hastalık yapma gücünü artıran etkenlerin neler olduğu henüz tam olarak açıklanamamıştır. Toksin salgılayan bakterilerin en bilinen örneklerinden biri insanın üst solunum yollarına yerleşerek doku yıkımına yol açan difteri basilidir. Dokulara yerleşen bakteriler genellikle konak canlının zararına yaşarsa da hastalık yapıcı bakterilerin çoğu konağın ölümüne neden olmaz.

    Çürükçül bakterilerin ölü organizmaları ve organik artıkları parçalaması çevrebilim açısından yaşamsal önem taşır. Böyle bir parçalama olmasaydı canlıların varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan azot karbon fosfor gibi elementlerin doğadaki çevrimi de gerçekleşmezdi.

    Çürükçül bakterilerin azot çevrimindeki katkısından başka bazı bakteriler de atmosferdeki serbest azotu bağlayarak bu elementi bitkilerin yararlanabileceği bileşiklere dönüştürür. Bu azot bağlayıcı bakteri türlerinin çoğu baklagillerin köklerindeki yumrucuklarda yaşar.

    Bazı bakterilerin konak canlı üzerindeki asalak yaşamıkarşılıklı yarar ilişkisine dayanır. Örneğin geviş getirenlerin midelerine yerleşen bakteriler selülozu parçalayarak inek koyun gibi tüm gevişgetiren hayvanların otları sindirebilmesine yardımcı olur. İnsan da sindirim kanalının son bölümlerine yerleşen ve K vitamininin bireşimini sağlayan bazı yararlı bakterilerin konağıdır.

    Ayrıca çeşitli sanayi dallarında özellikle de besin sanayisinde ayran yoğurt peynir sirke turşu gibi ürünlerin üretimindeki mayalanma süreçlerinde bakterilerden yararlanılır