Bayat balık neden zehirler?

Konusu 'Bunları biliyormuydunuz' forumundadır ve Elif tarafından 3 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Bayat balığın zehirleme mekanizması şöyledir: Sağlıksız koşullarda bekletilerek tazeliğini yitirmiş balıklarda hızla bakteri artışı meydana gelir. Bu bakteriler yaşamsal faaliyetleri sonucunda ''histamin'' denilen bir maddeyi açığa çıkarırlar. Balık ile beraber aşırı miktarda histaminin vücuda alınmasıyla birlikte halk arasında ''balık zehirlenmesi'' olarak da bilinen ''histamin zehirlenmesi'' meydana gelir.

    İşte ''histamin'' adı verilen bu maddenin yoğurtta da bulunuyor olması, balığın yanında tüketilen yoğurdun zehirlenmeyi arttıracağına dair bir kanı oluşmuştur. Ancak bu hususta bilimsel bir kanıt bulunmadığından bu görüş uzmanlar tarafından eleştiri almıştır.

    [​IMG]

    BALIKTAN ZEHİRLENMEMEK İÇİN...

    Bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki; balık ile yoğurdu birbirinden ayırmak zehirlenmemek adına bir önlem olamaz. Balık kaynaklı histamin zehirlenmesinden korunmak için asıl olan kaliteli balık tüketmektir.

    Balığın kalitesi de tazeliği ile ölçülür. O halde bize düşen taze balığı bayatından ayırabilmektir.