Bazların Genel Özellikleri Nelerdir?

Konusu 'Ödevim var' forumundadır ve Lavinia tarafından 25 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Bazların genel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

    - Suya OH[SUP]-[/SUP] iyonu verirler.
    - Sudaki OH[SUP]-[/SUP] derişimini arttırırlar.
    - Bazlarda [OH[SUP]-[/SUP]] > [H[SUP]+[/SUP]]
    - Tatları acıdır. Ele kayganlık hissi verirler.
    - Sulu çözeltileri elektrik akımını iyon hareketiyle iletir, olay kimyasaldır.
    - Asitlerle nötrleşme tepkimesi verirler.

    2NaOH + H[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB] ------> Na[SUB]2[/SUB]SO[SUB]4[/SUB] + 2H[SUB]2[/SUB]O
    KOH + CH[SUB]3[/SUB]COOH -------> CH[SUB]3[/SUB]COOK + H[SUB]2[/SUB]O
    NH[SUB]3[/SUB] + HCl -------> NH[SUB]4[/SUB]Cl

    - Bazlar amfoter metallerle tepkime verirler. (Kuvvetli baz!)

    Zn + 2KOH --------> K[SUB]2[/SUB]ZnO[SUB]2[/SUB] + H[SUB]2(g)[/SUB]
    Al + 3NaOH -------> Na[SUB]3[/SUB]AlO[SUB]3[/SUB] + 3/2 H[SUB]2(g)[/SUB]
    ZnO + 2KOH ------> K[SUB]2[/SUB]ZnO[SUB]2[/SUB] + H[SUB]2[/SUB]O

    Zn + NH[SUB]3[/SUB] -------> tepkime vermez.
    Al + NH[SUB]3[/SUB] -------> tepkime vermez.

    webokur.net​