Bazların Özellikleri Nelerdir Kısaca

Konusu 'Kısa Özet Bilgiler' forumundadır ve Nehir tarafından 18 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Bazların Özellikleri nedir

    Sulu çözeltilerine (OH-) hidroksit iyonu veren veya H+ iyonu alan maddelere denir. Bazlar kırmızı turnusol kağıdını maviye çevirirler. Tatları acıdır. Sulu çözeltileri ele kayganlık duygusu verir. Asitle birleşerek tuzları oluştururlar, su açığa çıkar.
    Asit + Baz # Tuz + Su
    Bazların değerleri sulu çözeltilerine verdikleri (OH-) hidroksit sayısıyla ölçülür. Buna göre, KOH (Potasyum hidroksit) 1 değerli baz, Ba(OH)2 (Baryum hidroksit) 2 değerli bazdır.
    Bazların kuvveti suda iyonlaşma miktarı ile bağıntılıdır. Sulu çözeltilerinde tamamen iyonlaşan bazlar kuvvetli baz, kısmen iyonlaşanlar ise zayıf baz adını alır. Bazlar kısaca Me- OH biçiminde gösterilirler. Zayıf bazların denge derişimi:
    MeOH(aq) » Me\aq) + OH-(aq)
    Kb = [Me+] [OH-]/[MeOH] bağıntısıyla bulunur.
    Önemli bazı bazlar: NaOH: Sodyum hidroksit, KOH: Potasyum hidroksit, NH3: Amonyak, Na2C03: Sodyum karbonat, Mg(OH)2: Magnezyum hidroksit, Ca(OH)2: Kalsiyum hidroksit.