Besin İntoleransı Nedir?

Konusu 'Sağlıklı Yaşam' forumundadır ve Elif tarafından 25 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Besin İntoleransı Ne Demek?

    Dünya Sağlık Örgütüne göre dünya nüfusunun yarısında besin intoleransı bulunmaktadır. 1 milyar kişide tanısı konmuş besin intoleransı vardır ve WHO, bu rakamın 2015'te 2,5 milyara ulaşacağını öngörmektedir. (WHO, JUNE 2006)
    Besin alerjisi ve besin intoleransı adını çok duymaya başladığımız aslında birbirinden çok farklı olan ama devamlı karıştırılan iki sağlık problemidir.

    Bir çok insan farkında olmasa bile bazı gıdalara karşı duyarlılık gösterir. Gıda alerjilerinin nadir olmasına karşı gıda intoleransına sıkça rastlanır. Besin duyarlılığına bağlı gelişen rahatsızlıklar bazen alerjik tepkilere benzeyebilmelerinin yanında, bazen saatler hatta günler sonra ortaya çıkabilirler.

    Bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan Besin alerjisi, çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur. Bağışıklık sistemindeki bir reaksiyon vücuda yabancı madde girdiğinde, vücudu bu yabancı maddeye karşı korumak için gerçekleşir. Besin alerjisi durumlarında, birçok kişiye etkisi bulunmayan besinler bu kişilerde yan etkiler yapabilir. Bu yan etkiler hemen gelişir ve çeşitli bölgelerde oluşabilir.

    Besin İntoleransı

    Besin intoleransının reaksiyonları genelde geç görülür. Bu süre birkaç güne kadar uzayabilir. Aynı anda birçok besine intolerans gösterilebilir. Besin intoleransı kandaki IgG antikorları ile belirlenir.

    Besin İntoleransında görülen başlıca belirtiler şunlardır;
    • Vücudunuzda bazı besinlerin iyi sindirilememesi,
    • Gaz, kabızlık, ishal, IBS gibi sorunların olması,
    • Yemeklerden sonra yorgunluk hissedilmesi,
    • Kilo sorunu varken, kilonun günlük bile belirgin oranda değişiminin olması,
    • Yemek yenilmediği zaman sıkıntıların azaldığı hissi,
    • İltihabi cilt sorunlarının olması, kaşıntı,
    • Migren, kronik yorgunluk, depresyon,
    • Hiperaktivite ya da dikkat toplayamama
    Hangi Besinler Alerjiye Neden Olur?
    [​IMG]

    Besin öğeleri arasında alerjiye neden olan maddeler genellikle protein yapısındadır. Her insan herhangi bir besine karşı alerjik tepki verebilirse de insanlarda sıklıkla alerjiye neden olan besinler şunlardır: İnek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık fıstık gibi), tahıllar, etler, meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller, baharatlar ve çeşni vericiler, çikolata, bal ve bazı içecekler. Bu besinlerden bazıları diğerlerine göre daha sık alerjiye neden olurlar. Örneğin: süt ve yumurta meyve sebzelere göre daha sık alerjik reaksiyona neden olur. Yine bu besinlerden bazıları da diğerlerine göre daha ciddi reaksiyonlara neden olurlar (yer fıstığı ve ağaç fıstıkları). Bazı besinler özellikle erken çocukluk döneminde alerjik reaksiyonlara neden olurken (12-24 ay inek sütü alerjisi), bazıları ise hayat boyu devam eder. (fıstık alerjisi gibi)

    Alerjik reaksiyona neden olmanın yanında bu besinler benzer türde besinlerle çapraz reaksiyonlara girerler. Örneğin ağaç fıstıklarından(badem, ceviz vb) birine alerjisi olan birinin tüm diğer ağaç fıstıklarına da reaksiyon vermesi söz konusu olabilir. Örneğin ağaç fıstıklarından(badem, ceviz vb) birine alerjisi olan birinin tüm diğer ağaç fıstıklarına da reaksiyon vermesi söz konusu olabilir.
    Diyetisyen Hülya Günsoy