Bileciğin Yöresel Yemekleri

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Elif tarafından 9 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Bileciğin ünlü Yöresel Yemekleri hangileri, Bilecik'in yöresel yemekleri nelerdir


    Bileciğin Yöresel Yemek isimleri ve tariflerini bu konunun devamında anlatacağım. Ayrıca Bilecik ilinin mutfak kültürüne de değineceğim. Geleneksel beslenme yöntemlerini sürdüren Bilecik ili, beslenmede genellikle tahıl türleri birinci sırada bulunur. Bileciğe özgü yemeklerin çoğunluğu hamur işleri ile yapılmaktadır. Halkının bir bölümü ekmeğini kendi pişirir. Fırında pişirilen ekmek çeşitleri arasında Pide, bükme ve hodalak vardır. Bunlardan başka ayrıca küllü ateşe gömülerek yapılan kömme adı verilen bir çeşit ekmek de yapılmaktadır. Bilecik yöre halkı, makarna, tarhana, kuskus ve erişte gibi yiyecekleri de kendileri hazırlar.

    Geleneksel beslenme düzeni ve özgün yemekler Bilecik'te ağırlığını devam ettirmektedir.
    • Höşmerim
    • Nohutlu tavuklu mantı
    • Keşkek,
    • Ovmaç çorbası,
    • Mercimekli mantı,
    • Pancar pekmezi,
    • Saç kebabı,
    • Köpük helvası
    • Büzme
    • Kıtırcı helvası
    • Karacaoğlu helvası
    • Cevizli üzüm sucuğu
    • Mantı, kavurma
    • Kesme hamur
    • Saçta yufka böreği
    • Yağlı yufka
    • Su böreği
    • Keklik kebabı
    • Güveç
    • Kuru fasulye
    • Kuskus pilavı
    • Piruhi
    • Samsı
    Bilecik’e özgü yemeklerin başında gelir.

    Bilecik Bıldırcın Kebabı Yapılışı

    malzemeler
    • 5 Adet Bıldırcın
    • 50 Gr. Tereyağ
    • 20 adet patates
    • 1 adet domates
    • 1 baş küçük soğan
    • 1 diş sarımsak
    • 1 adet yeşil biber
    • Karabiber ve tuz

    Hazırlanışı
    Bıldırcınların tüyleri temizlenir, güzelce yıkanır ve süzülür. Sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. 20 dakika kadar pişirilir. Tencereden alınarak küçük bir fırın tepsisine konur. Halka halinde kesilip kızartılan patates ve yine halka halinde kesilen domates, biber tepsiye dizilerek pembeleşinceye kadar pişirilir. Bakır tabağa alınarak servis yapılır.

    Bilecik Dağ Eriği Ekşili Kesme Çorba Tarifi

    Kullanılan malzemeler:

    1.5 su bardağı yeşil küçük mercimek
    1.5 su bardağı makarna(ev yapımı)
    5-6 bardak et suyu
    1 su bardağı dağ eriği ve kızılcık kurusu
    Bir miktar karabiber,kimyon,tuz
    nane
    2 soğan
    2 diş sarımsak
    1 çorba kaşığı salça
    Biraz sıvı yağ
    50 gr. Tereyağ

    Hazırlanışı
    Soğanlar incecik doğranır ve 1 kaşık sıvı yağda hafif sarartılır. Mercimek ve et suyu ilave edilerek kaynatılır. Mercimekler pişince makarna eklenerek 1-2 taşım daha kaynatılır. Başka bir tavada dövülmüş sarımsak, salça, karabiber, kimyon ve nane tereyağ ile çorbanın üzerine sos olarak hazırlanır. Servis edilirken bu sos kesme çorbanın üzerine gezdirilir. Dağ eriği ve kızılcık kurusu bir kapta iki bardak suyla kaynatılarak, çorbaya eklenir.


    Bilecik Nohutlu Mantı Yemek Tarifi

    Malzemeler

    1 kilo un
    1 adet yumurta
    yarım kg. nohut
    yarım kg. yoğurt
    2 bardak su
    150 gr. Tereyağı
    tavuk suyu
    yarım çay bardağı sıvıyağ
    1 yemek kaşığı salça
    maydanoz
    1 diş sarımsak
    karabiber, tuz

    Hazırlanışı
    Hamur için, yumurta, su, tuz ve un yoğurulur. Yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılarak oklavayla yufka gibi açılır. Açılan yufkalar 4-5 cm. kare şeklinde kesilir. Nohutlar ezilerek karabiber ilave edilir. Bu karışımdan kesilen parçaların içine misket büyüklüğünde konur, dört köşesinden kapatılarak yağlanmış tepsiye dizilir.
    Piştikten sonda fırından alınarak üzerine mantıların hizasına kadar kaynatılmış tavuksuyu ilave edilir ve yeniden fırına sürülür.
    Fırında suyunu biraz çektikten sonra çıkarılarak üzerine sarımsaklı yoğurt karışımı dökülür. Daha sonra üzerini süslemek için salça, sıvıyağ ve yarım bardak su karıştırılarak sos elde edilir. Mantının üzerine ilave etmek için tereyağı ateşte kızdırılarak toz biberle renklendirilir. Bu karışımlar da mantının üzerine dökülerek, maydanoz yaprakları ile süslenir.