Buğday hangi aşamalardan geçerek Ekmek haline gelir Kısaca

Konusu 'Eğitim Desteği' forumundadır ve Ceren tarafından 6 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    buğday hangi aşamalardan geçerek ekmek haline gelir maddeler halinde


    Ekmeğin toprakla işi bitmiş ve artık fabrikaya gönderilme aşamasına geçmiştir. Toplanan buğdaylar fabrikaya gönderilir burada öğütülerek una dönüşür. Daha sonra ise fabrika safhası sonlanır ve çıkan unlar paketlenir fırınlara gönderilir. Fırınlarda çalışan ustalar unları hamur yapma makinelerine döker içine un tuz maya ve su katar yoğurulur, hamur haline gelir. Ardından belli süre hamur dinlenir. Daha sonra ise ustalar bu hamurlara ekmek şekli vererek fırına girer. Pişen ekmekler raflara konulur ve halkla buluşur.

    Ekinler tarladan biçildikten sonra rüzgar yardımıyla buğdayla çöpü ayrılır. Buğday değirmende öğütülerek un haline gelir. ( Öğütülme sırasında kepeğinden de ayrılır; kepekli ekmek kepeği elenmemiş unla yapılır) Ardından un su, tuz, maya ile yoğurularak hamur yapılır ve fırında pişirilir.

    Bu demek oluyor ki emeğin oluşum safhası şöyledir;

    Buğday—> Un—> Hamur—> Fırın—> Ekmek —> Sofra