Buğday hangi bölgemizde yetişir

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Nehir tarafından 31 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Buğday hangi bölgede yetişiyor

    Buğday, buğdaygiller (Poaceae) familyasının Triticum cinsinden bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.

    Karasal iklimi tercih eder. Mısır ile birlikte dünya çapında ikinci en fazla ekimi yapılan tahıldır. Bunları pirinç takip eder. Buğday; un, yem üretilmesinde kullanılan temel bir besin maddesidir. Kabuğu ayrılabileceği gibi kabuğu ile de öğütülebilir. Buğday aynı zamanda çiftlik hayvanları için bir yem maddesi olarak da yetiştirilmekdedir. Hasattan sonra atık ürün olarak saman balyası çıkar. enerji miktarı 1.18dir

    Türkiyede buğday üretimi
    Büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak iklim ister. Bu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu’nun düşük sıcaklığa sahip yüksek yerlerinde üretimi yapılamaz.

    - Doğu Anadolu’da yazlar kısa sürdüğü için yazlık , diğer bölgelerde kışlık ekim yapılır.
    - Üretimde İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu