Canlılarda en çok bulunan disakkaritlerin oluşumunu ve hangi canlılar tarafından sentezlenir

Konusu 'Öğrenci Web' forumundadır ve Nehir tarafından 28 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. canlılarda en çok bulunan disakkaritlerin oluşumunu hakkında bilgi

    Disakkaritler çift şekerlerdir. Bir disakkarit, iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bağ sayısı kadar su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir.

    İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler, sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır. Canlılarda en çok bulunan disakkaritler; maltoz (arpa şekeri), sakkaroz diğer adı sükroz (çay şekeri) ve laktoz (süt şekeri)dir.

    Monosakkarit + Monosakkarit → Disakkarit + Su

    İki monosakkarit glikoz bağı ile birleşir ve çift moleküllü bir şeker meydana gelir. Bu tür şekerlere disakkarit adı verilir. Canlıların bünyesinde çok rastlanılan disakkarit türleri şunlardır; maltoz, sakkaroz ve laktozdur. Disakkarit meydana getirilirken ne kadar bağ kullanılırsa o kadar su oluşur. Bu oluşuma dehidrasyon adı verilmiştir.

    2 monosakkarit, disakkarit ve su meydana getirir. Bu bir dehidrasyon olayıdır.

    Bu olay sonucunda disakkaritin yanında su elde edilir. Tüm canlılar disakkaritleri besinlerle birlikte vücutlarına gönderirler. Vücutlarındaki disakkaritler monosakkaritlerine bölünür. Bu bölünme işlemine hidroliz denir.

    Bir disakkarit ve su ayrışır ve 2 monosakkarit elde edilir.

    Canlıların vucüdundaki disakkarit çeşitleri maltoz, laktoz ve sakkaroz şeklindedir. Maltoz; arpa şekeri, Laktoz; süt şekeri, Sakkaroz ise çay şekeri olarak bilinir.

    Disakkariti iki monosakkarit meydana getirir. Ancak bu iki monosakkaritin aynı tür olması şart değildir. Mesela şu şekilde de oluşum gösterebilirler.

    Glukoz+ Glukoz = Maltoz + Su

    Glukoz + Fruktoz = Sakkaroz + Su

    Glukoz + Galaktoz = Laktoz + Su

    Laktoz insan ve hayvanlardan elde edilmektedir. Ancak Maltoz ve sakkaroz bitkilerden meydana gelir.