Çin çayının faydaları nelerdir

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Demir tarafından 1 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Çin çayının yararları

    Kökeni Çin'e dayanan yeşil çay bitkisi, içerdiği yüksek orandaki polifenoller ve bünyesinde bulundurduğu antioksidan maddeler sayesinde canlıların ömrünü uzatma özelliğine sahip.

    Temel aktif maddesi kafein olan bitki, ayrıca çeşitli vitamin ve mineraller, esansiyel yağ ve bunlara ilâveten 300'e yakın madde daha içeriyor. Yeşil çay üretiminde kullanılan en yaygın yöntem; taze toplanmış yaprakların buharla muamele edilip fermentasyon tehlikesinden uzaklaştırılarak kurutulması.

    Dikkatli ve bilinçli bir kurutma ile gerçekleştirilen bu doğal koruma yöntemi sayesinde taze bitkinin içerdiği yararlı bileşikler değişikliğe uğratılmadan korunuyor.

    Yeşil çayın “demleme felsefesi” ülke ve geleneklerine göre farklılıklar gösterse de, bu mucize bitkiden en üst düzeyde yararlanmak için 80 derecede ısıtılmış su kullanılması önerilir. Demleme süresi, kafein miktarını belirler. Bir fincan (170 ml) yeşil çayda ortalama 78 mg kafein bulunur. 6-7 fincan ile alınacak ortalama 470-550 mg'lık kafein miktarının gece uykularını etkilememesi için, yeşil çayın ilk 30- 40 saniye içinde elde edilen demini döküp yeniden su ilave ederek demlemekte fayda var.

    Sağlık kaynağı

    Yeşil çay bitkisiyle ilgili yapılan araştırmaların sonucunda şu veriler elde edildi:

    • Antioksidan özelliği ile bugün kanser dahil birçok hastalığın nedeni olduğu bilinen 'serbest radikaller'i nötralize ediyor ve yine aynı nedene bağlı olarak erken yaşlanmayı geciktiriyor.

    • Mide ve bağırsak sorunlarını hafifletiyor.

    • Kan kolesterol düzeylerini düşürüyor.

    • Kalp ve dolaşım sistemini olumlu etkiliyor ve damarları güçlendiriyor.

    • Tiroid fonksiyonlarının düzenlenmesinde olumlu bir etkiye sahip.

    • Kan dolaşımını ve deri rejenerasyonunu destekliyor.

    • Özellikle zihinsel performansı ve bir ölçüde de bedensel performansı olumlu etkiliyor.

    • Sürekli kullanımı romatizmal hastalıkların tedavisinde faydalı.

    • İçerdiği yüksek orandaki florür nedeniyle diş çürümelerini engelliyor.

    • Vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırarak zayıflama amaçlı diyetleri destekliyor.

    • İdrar artırıcı ve toksinleri vücuttan uzaklaştırıcı özelliğe sahip.