Disakkaritler Nedir?

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Zakkum tarafından 17 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Disakkaritler hakkında bilgi

    İki monosakkarit molekülünden bir su molekülü ayrılmasıyla oluşan karbonhidratlar. Disakkaritler hidrolize uğrayarak monosakkaritleri verirler. Monosakkaritlere göre daha kolay kristalleşirler. Suda çok alkolde az çözünürler. Doğrudan doğruya mayalanmazlar ancak hidroliz ürünleri mayalanabilir. Aldehit grubu taşıyanlar fehling ayıracına etkirler. Sakkarozmaltoz ve laktoz birer disakkarittir.
    Disakkaritler çift şekerlerdir. Bir disakkarit iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bir molekül su ortaya çıkar. Buna dehidrasyon sentezi denir. İnsan ve hayvanların yedikleri disakkaritler sindirim sisteminde monosakkaritlerine ayrılarak kullanılır.
    Canlılarda en çok bulunan disakkaritler;
    maltoz (arpa şekeri)
    sakkaroz diğer adı sükroz (çay şekeri)
    laktoz (süt şekeri)dir
    Monosakkarit + Monosakkarit → disakkarit + Su
    Yukarıdaki olay bir dehidrasyondur. Disakkariti oluşturan monosakkaritler aynı cinsten olabilecegi gibi farklı cinsten de olabilirler.
    glikoz + glikoz = maltoz + H2O
    glikoz + fruktoz = sakkaroz + H2O
    glikoz + galaktoz = laktoz + H2O
    H2O