Disakkaritlerin gıda sanayinde kullanım alanları nelerdir?

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Lavinia tarafından 31 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Disakkaritler iki monosakkarit molekülünden bir su molekülünün ayrılmasıyla oluşan karbonhidratlardır. Disakkaritler çift şekerlerdir. Bir disakkarit iki molekül monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanma sırasında bir molekül su ortaya çıkar.
    Disakkaritlerin gıda sanayinde kullanım şekilleri şöyledir:

    - Konsantre meyve suyu, marmelât, jöle yapımında mikroorganizmaların çoğalmasını önledikleri için kullanılır.
    - Çeşitli gıdalarda özellikle de dondurma ve şekerlemelerde tatların dengelenmesi için kullanılırlar.
    - Pastacılıkta kullanılan meyve şekerlemelerinde de koruyuculuk ve tat kontrolü için glikoz şurubu ile birlikte sükroz şurupları da kullanılır. Bu tip ürünlerde maltoz şuruplarıda kullanılmaktadır.
    - Konserve meyvelerde tatlılığı azaltmak, parlaklık ile saydamlığı zenginleştirmek amacıyla kullanılır.
    - Koku renk ve aroma maddelerini kolay absorbe ettikleri için taşıyıcı olarak kullanılır.