Doku Kültürü

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 12 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Doku Kültürü

    Doku kültürü, Çok küçük dokularda organlarda parçaların uygun besin ortamlarında steril şartları yetiştirilmesidir. Hücreler ve dokular sisteminde gelişme sonucunda meydana gelen yüzyıllar sonrasında meydana gelir. 1978 yıllarında Claude Bernard canlı dokularının aktivilerin de düzenlemesi iç çevrenin önemine inerek etkileşmesi sonucu girdiği düzeneği ortaya koymuştur. Önceleri bitkilerin dokularını kültürünü hayvan dokusını tamamen ayrı olarak genişletmiş olup son yıllarda her iki alanda karşılıklı olmak üzere alışverişi oluşturmuştur. Doku kültürü 1838-39 da Scheilden ve Schwalk'ın tarafından hücre çalışmasıyla başlatmıştır. Bunun için 1898 yıllarında haberland aseptik bitki dokularını geliştirmiştir. 1904 yılında hanning tarafından embriyo kültür çalışmasını takip altına almıştır. 1934 yılında white domates köklerini sağlayan bira mayası kullanarak sürekli çalışmalar başlatmıştır. İlk defa 1950 yılında prof.F.C stewart moral bitkilerinin dokusu kültürüyle gösterilmiştir.

    Türkiye'de bu konularda çalışması sonucu 1970 yıllarında ilk yarısında başlatıp 20 yıllık bir aranın geçmesi sonucu bulunmuştur. 1973 yılında ilk bitki doku kültürünü laboratuvarı Ankara üniversitesi Ziraat fakültesi kurulmuştur. Bu konuyla olarak üretimler başlatmıştır.1978 yılında tarım orman köyişleri bağlıdır. Doku kültürünün işleminden kullanılan besi yerini bakterilerden ve tehlikeler den korunmasında özel tedbirler alınmıştır. Bitki dokusu olarak üretim şeklinde geleneksel olarak farklılık gösterir. Başlangıç olarak çok küçük parçalarda polen kök yaprak parçalar gibi kullanılmış bitkilerdir. Yapay gıda ortamına etkileyen bitki materyalinin çevre olarak adlandırılmıştır. Bu üretim tekniklerinde doku kültürü tekniği denilmesi gibi aseptik kültür veya mikra üretim adları da verilmiştir.