Doymuş Yağ ile Doymamış Yağ Nedir

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Nehir tarafından 19 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Doymuş ve Doymamış Yağ Nedir

    Günümüz sağlık bilimcileri hayvansal yağların bitkisel yağlardan daha zararlı olduğunu ve bu besinlerin daha az tüketilmesi gerektiğini söyleyip duruyor. Onlara göre hayvansal yağlar kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen ve kanser riskini arttıran gıdalar olarak görülüyor. Bu yüzden ülkemizde geçtiğimiz yıllara göre hayvansal yağlar, tereyağı ve kuyruk yağı tüketiminde gözle görülür bir azalma başladı. Biz de bu durumu aydınlatmak amacıyla doymuş ve doymamış yağ asitlerini araştırdık. Bakalım hangi besinde doymuş, hangisinde doymamış yağ asitleri bulunuyor?
    Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlara doymuş yağ denir. Hayvansal gıdalardan üretilen yağlar doymuş yağlardır. Tereyağı, kuyruk, yağı, et, tavuk vb. gıdalarda doymuş yağlar bulunur. Bu yağlar yüksek sıcaklıkta ısıtılmalarına rağmen katı halde kalırlar. (Tereyağı hariç)
    Sıvı yağlar ise doymamış yağ grubunda değerlendirilir. Vücudun alması gereken en önemli yağ asitleri doymamış yağ asitleridir. Soğukta donabilir, ama oda sıcaklığında sıvı halde bulunurlar. Bitkisel yağlar veya eritilmiş hayvansal yağlar doymamış yağ asiti grubuna girer. Zeytinyağı, fındık, kanola, ayçiçek ve mısır yağları bu grupta değerlendirilir.