Ekşi mayanın saklanması ve tekrar kullanılması

Konusu 'Güncel bilgiler' forumundadır ve Elif tarafından 11 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Evinizde üretmiş olduğunuz ekşi mayayı tekrar tekrar kullanmanız mümkün. Bunun için, ekmek yapıldıktan sonra arta kalan mayanın üzerine 1 çay bardağı tam buğday unu ve yarım çay bardağı içme suyu ilave ederek tahta kaşıkla karıştırın. Cam bir kavanoz içerisinde ağzı kapalı olarak buzdolabında saklayın. Bu şekilde 1 hafta muhafaza edebilirsiniz. 1 hafta sonunda kullanmayacaksanız mayayı tekrar aynı şekilde besleyerek kaldırabilirsiniz.

    Mayayı yeniden kullanmak amacıyla buzdolabından çıkardığınız vakit, bir hamura katmadan önce iki kez beslemeniz gerekiyor. Bu amaçla geniş cam bir kaba aldığınız mayanın üzerine 1 çay bardağı tam buğday unu ve yarım çay bardağı içme suyu ilave ederek yoğurun veya tahta kaşık ile karıştırın. Üzerini nemli, pamuklu bir bezle örtüp ılık bir yerde 4 saat dinlendirin. Sonra aynı işlemi tekrar yapıp 4 saat daha dinlendirin. Bu şekilde mayayı besledikten sonra istediğiniz hamur işine katabilirsiniz.