Enerji tasarrufu nasıl yapılır madde madde

Konusu 'Maddeler halinde' forumundadır ve Ceren tarafından 19 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Enerji tasarrufu nasıl yapılır kısa bilgi

    Evlerin Isıtılmasında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    * Isı elde etmek için elektrikli sobalar yerine gaz sobaları tercih edilmelidir.
    * Kötü takılmış kapı ve pencerelerdeki boşluklar ve hava girişleri kontrol edilerek gerekirse izolasyonları sağlanmalıdır.
    * Yerleri halı kaplamak zeminde ısı kaybını azaltacaktır.
    * Kalın astarlı perdeler kullanılarak pencerelerden ısı kaybı azaltılmalıdır.
    * Perdeler radyatör önlerini örtmeyecek şekilde kapatılmalıdır.
    * Odaları havalandırmak için pencereler uzun süre açılmamalıdır. 3-4 dakikalık süre yeterlidir.
    * Radyatörler yaldız boya ile boyanmalıdır.
    * Radyatörlerin üst tarafına mermer levha veya kafesler konmamalıdır.
    * Çamaşırlar radyatör üzerinde kurutulmamalıdır.
    * Kullanılmayan odalar ısıtılmamalı ve kapıları kapalı tutulmalıdır.
    * Ancak bu odaların sıcaklığının 10 °C altına düşmemesine dikkat edilmelidir.
    * Kullanılan odaların sıcaklığı 18-21 derece arasında tutulmalıdır.
    * Bacalar kış aylarına girmeden önce kontrol ettirilerek temizletilmelidir.

    Su tasarrufu Nasıl Yapılır?

    * Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.
    * Su akıtırken daha az akıtan duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır.
    * Diş fırçalarken musluklar kapatılmalıdır.
    * Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalıdır.
    * Kısa sürede duş alınmalıdır.
    * Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiğinde, beş günlük içme suyu kaybedilmektedir)
    * Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen doldurmadan çalıştırmamalıdır.
    * Randımanlı su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin böyle olmasına dikkat edilmelidir.
    * Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun ziyan olmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır (Örneğin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yıkama).
    * Ne kadar az su kullanırsak o kadar az depolanmış su gerekir ve o kadar az atık su oluşur. Biz de boşa harcadığımız suyu kesmekle su faturalarından kolaylıkla %25 oranında tasarruf sağlamış oluruz.

    Evlerin Aydınlatılmasında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    * Kullanılmayan alanlar aydınlatılmamalıdır.
    * Çok sayıda ufak ampul yerine büyük bir ampul kullanılmalıdır.
    * Çalışırken masa lambası kullanılmalıdır.
    * Ampullerin üzerine ışığı az geçiren abajurlar kullanılmamalıdır.
    * Genel ışıklandırma yerine kısmi ışıklandırma tercih edilmelidir.
    * Duvarlar açık renklere boyanarak daha çok ışık yansıması sağlanmalıdır.
    * Merdiven aydınlatılmasında küçük ampullerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
    * Evimizde enerji kaybına engel olmak için halojen ve normal ampuller yerine flüoresan lambalar kullanılmalıdır. Böylece %40 oranında enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

    Mutfakta Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

    * Yiyecek hazırlama ve pişirme faaliyetlerinde doğru tipte pişirme araçlarının kullanımı ile de enerjiden tasarruf sağlanır.
    * Her şeyden önce yemekler mümkün olan en az suyla pişirilmeli ve tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı, yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasından, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasından başka hiç bir işe yaramaz. Ayrıca kapların sadece tabanına ısı verecek şekilde alev ayarlaması yapılmalıdır. Kabın kenarlarından alev taşmamalıdır.
    * Düdüklü tencere olarak adlandırılan basınçlı tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağladığı için tercih edilmelidir.
    * Basınçlı tencerelerin kullanılmadığı pişirme işlemlerinde ise pişirmenin daha kolay ve kısa sürede olması için kenarları kıvrımsız, tabanı düz, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır.
    * Ocakların verimli yanmalarını sağlamak için daima temiz tutulmalıdır.
    * Yiyecekler pişerken fırın kapağını sık sık açmak her seferinde soğuk havanın fırın içine girmesine, dolayısıyla da enerji kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kapak gereğinden fazla açılmamalıdır. Birçok yiyecek için pişirilirken fırının önceden ısıtılmasına gerek yoktur.