Enerji Veren Besinler Hangileridir

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Nehir tarafından 30 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Enerji Veren Besinler Nelerdir

    Gün içindeki enerjinizi arttırmak için kahve ve çaydan, şekerli gıdalardan medet umacağınıza, size enerji verecek bu 5 gıdayı deneyin. Hem enerji tazeleyin, hem de sağlıklı beslenmiş olun.

    Diyet yapıyor ve yediklerinizi büyük ölçüde azalttığınız, ya da eskisi kadar karbonhidrat almadığınız için kendinizi yorgun hissediyor olabilirsiniz. Belki de diyet yapmıyorsunuzdur ama mesela öğleden sonra ofiste masa başında oturup dururken, bir uyku ve halsizlik bastırıyordur ve canınız bir şey yapmak istemiyordur. Kendinizi hemen kahve ve çaya vermek yerine, bu gıdaları deneyin ve enerjiniz anında tazelensin.





    Kuru kayısı ve badem



    Kuru kayısı ve bademi birlikte yediğiniz takdirde günlük olarak önerilen A vitamininin yüzde 50'sini, demirin yüzde 20'sini ve bunlara ek olarak da protein ve lif almış olursunuz. Kolesterol ve sodyumun az olduğu bu gıdalar, vücudun sıvı dengesini düzenlemede önemli bir yeri olan potasyum açısından zengindirler. Kayısıda bulunan A vitamini, sağlıklı görüş, kemik gelişimi ve üreme ile enfeksiyonla savaşta etkilidir.



    Önerilen porsiyon miktarı: 4 kuru kayısı (yaklaşık 67 kalori), 30 gram badem (164 kalori). Bunlar lif ve protein açısından da gayet zengindir. O kadar ki, yaklaşık 30 gram etten alacağınız proteini almış olursunuz.







    Kuru üzüm ve yoğurt



    Kuru üzüm az yağlı, düşük kolesterollü ve az sodyum içeren, potasyumi fosfor, bakır ve demir açısından zengin son derece sağlıklı bir besindir. Az yağlı yoğurtla karıştırılıp yendiğinde, riboflavin (B2 vitamini), B12 vitamini ve günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 20 ila 40'ını almış olursunuz. Kalsiyum, güçlü kemikler ve dişler için gerekli olduğu kadar, kalbin ve diğer kasların fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için de gereklidir.



    Potasyum, sıvı dengesini düzenlemenin yanı sıra, kalp ve sinir sistemi hücrelerinin elektrik dengesinin korunmasını sağlar ve hücre ile kas gelişiminde önemli yer tutar. B12 vitamini alyuvar oluşumu, sinirlerin işlevleri ve proteinle yağı metabolize edilmesinde etkili rol oynar.



    Önerilen porsiyon miktarı: 40 gram kuru üzüm (129 kalori), 170 gr yoğurt (160 kalori kadar)



    Şeftali



    Taze olan her meyve, özellikle de şeftali, elma, portakal ve çilek gibi çekirdekli ve kabuklu olanlar lif ve vitamin açısından çok zengindir. Yazın bol miktarda lif, niasin (B3 vitamini), potasyum, beta karoten, A vitamini ve günlük önerilen C vitamininin yüzde 20'sini almak için şeftaliyi tercih etmekte fayda var. Niasin, hücre dokusu gelişimi için enerji temin etmede önemlidir.



    Önerilen porsiyon miktarı: Bir büyük şeftali (yaklaşık 60 kalori)



    SOĞAN: Soğanın içerisinde yer alan aliin maddesi vücutta kan akışını hızlandırır, nabzımızı düzenler. Vücudumuzdaki bu değişimler bizim kendimizi daha genç hissetmemizi sağlar.

    SARIMSAK: Yüzyıllardır Avrupa'dan Mısır'a eski Roma'dan Çin'e ve Japonya'ya kadar birçok ülkede tedavi amaçlı kullanılan sarmısak mide asidini düzenler sindirime yardımcı olur ve kan akışını hızlandırır.

    SAFRAN: İçerdiği maddeler sayesinde derinin kendini yenilemesini hızlandırır sağlıklı ve canlı bir görüntüye sahip olmamızı sağlar.

    MİDYE: Midye demir ve çinko bakımından çok zengin bir besin maddesidir. Demirin vücuttaki görevi oksijeni hücrelere taşımaktır. Çinko ise metabolizmanın gelişmesini sağlayan ana elementlerden biridir. Ayrıca midye 18 mikrogram B12 içerir.



    ÇİKOLATA: Çikolata çok çabuk enerji veren ve insanın psikolojik durumunu çok çabuk değiştiren bir maddedir. 2 adet alkoloid içerir. Teogramin ve kafein içeren çikolata insanlarda rahatlık hissinin yanı sıra hafif bir gevşeme ve olaylara daha olumlu bakma hissi uyandırır. Çikolatanın içerisinde amfetamin düzeyinde bağımlılık yapabilecek phenylethylamine (PEA) bulunur. Aşırıya kaçmadan yeteri kadar yenilmelidir.