Enginar yaprağı suyunun faydaları

Konusu 'Bitkisel Tedavi' forumundadır ve Elif tarafından 23 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Enginar yaprağı suyu

    Enginar Suyunun Faydaları


    Karbonhidratların yanmasına büyük katkısı olan enginar, zeytinyağlı yemek olarak tüketilmesinden başka zayıflama amaçlı çiğ olarak suy ile kaynatılıp, suyu içilerek de kullanılıyor.
    Bir enginarın kabukları kesildikten sonra 4'e bölünerek 3 kg suda kaynatılıyor. Su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır.Elde edilen enginar Suyu süzülerek, sabah akşam aç karnına 1 su bardağı içilir.
    Su buzdolabında saklanırken, haşlanan enginar da salata olarak tüketilebiliyor. Kaynamayla enginardaki amilaz enziminin suya geçmesi sağlanıyor, bu enzim karbonhidratların yakılmasını, dolayısıyla da yağların çözülmesini sağlıyor.

    [​IMG]

    Uzmanlar A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor gibi mineraller ihtiva eden enginarın, önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiyor.

    Enginarın Yararları şöyle sıralanabilir;


    • Safrayı uyarıcı (kloretik), idrar söktürücü (diüretik), kolesterol düşürücü (hipokolesterolemik) ve kan yağı seviyesini düşürücü (antilipidemik) etkisi bulunuyor.
    • Enginarda bulunan ana kimyasallar çeşitli olmakla beraber, karaciğer üzerindeki olumlu etkilerinde bitkinin yapraklarında yoğun olarak bulunan sinarin (cynarin) adlı madde rol oynuyor. Sinarin karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ediyor.
    • Araştırmalar, enginarın toksinlerin etkilerine karşı karaciğeri koruduğunu gösteriyor. Karaciğerdeki kan dolaşımını artırdığı ve hücre bölünmesini teşvik ettiği bilinen enginar, böylece gıdaların enerjiye dönüşmesinde büyük rolü bulunan karaciğerin kendini yenilemesine yardımcı oluyor.
    • Enginarın en önemli etkisi ise kan yağı seviyesini düşürmesi. Karaciğerdeki yağ depolarını harekete geçiren enginar, kolesterol sentezi oranının düşürülmesine yardımcı oluyor.
    • Yapılan çalışmalarda enginarın kandaki toplam kolesterolün, LDL ve trigliserit miktarının düşürülmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.