Enzimlerin Çalışmasına Etki Eden Faktörler Nelerdir?

Konusu 'Bilgi bankası' forumundadır ve Lavinia tarafından 3 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. enzimlerin çalışmasına etki eden etmenler nelerdir

    Kimyasal bir olaya sebep olan yada onu hızlandıran genel olarak protein yapılı olan organik maddelere enzim denir.

    Sıcaklık

    Örneğin 10 derecede enzimler en iyi performansı sergilerler. Enzimlerin en iyi şekilde çalıştığı bu sıcaklığa Optimum sıcaklık adı verilir. Fakat bu sıcaklık derecesi fazla yükseldiğinde ise enzimlerin çalışması tamamen ortadan kalkarak enzimler yok olur.

    Enzimler yüksek sıcaklıklarda iptal olurken soğuklarda ise donarak kendilerini korurlar ve uygun sıcaklık elde edildiğinde yeniden faaliyete geçerler.

    pH

    Enzimler uygun ph değerlerinde çok daha iyi çalışırlar. Enzimler asidik bir ortam veya alkali ortamda daha az çalışırlar. Enzimlerin en iyi çalıştığı ph değerine optimum ph adı verilir. Enzimler düşük bazik ortamlarda çok daha iyi çalışırlar. Yalnız aşırı asidik yada bazik ortamlar enzimlerin yapısını bozarak kuagüle olmasına neden olur.

    Enzim /Substrat Derişimi

    Sabit sıcaklık ve ph değerlerine sabit bir ortamda tepkime hızına enzim/substrat derişimi etki eder. Ortamdaki substrat veya enzim miktarı tepkimenin hızına direk etki eder.

    Kimyasal Maddeler ve Suyun Etkisi

    Çeşitli kimyasal maddeler enzimlerin çalışmasına doğrudan etki ederler. Aynı şekilde su miktarıda enzimlerin çalışmasını etkiler. Zira enzimler su ortamında çalışmaktadırlar. Ortamdaki su miktarı %15′in altına düşerse enzimler çalışamaz hale gelir.