Enzimlerin genel özellikleri maddeler halinde

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Lavinia tarafından 25 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Enzimlerin genel özellikleri nelerdir

    · Her enzim özel bir substratı etkiler.
    · Substratın yüzey artışı enzim etkinliğini artırır.
    · Her enzim özel bir kofaktör (koenzim) le çalışır.
    · Bir kofaktör (koenzim) birden çok enzimin yardımcı kısmı olabilir.
    · Her hücre kendi enzimini kendi üretir.
    · Her hücrede kimyasal reaksiyon çeşidi kadar enzim çeşidi vardır.
    · Enzimler reaksiyonları hızlandırırlar veya yavaşlatırlar.
    · Enzimler tepkimeden değişmeden çıkarlar. (harcanmazlar) ve tekrar tekrar kullanılırlar.
    · Enzimler hücre dışında da etkendirler.
    · Enzimler protein yapıdadırlar. Proteinlerin yapısını bozan her şey (PH, Isı vb.) enzimin yapısını da bozar.
    · Enzimatik reaksiyonlar çift yönlüdür.
    · Enzimler belirli bir PH değerinde aktifleşirler. ÖRN: Pepsin , PH=2 , Tripsin PH=8,5
    · Her enzim bir gen tarafından kontrol edilir.
    · Enzimler tek veya takımlar halinde çalışırlar.
    · Bazı enzimler inaktif olarak üretilir. Aktivatörlerle aktif hale getirilir.
    HCI
    ÖRN : Pepsinojen -------------- Pepsin
    (inaktif) (aktif)
    · 16-Bazı maddeler (metal iyonları ve zehirler) enzimlerin aktif bölgeleri ile birleşip onları etkisiz hale getirir.
    · 17-Birleşik enzimlerde substratı tanıyan protein kısmıdır. Bağlanma ve etkinlik ise kofaktör (koenzim) ile gerçekleşir.