Evde elma sirkesi yapımı resimli

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve ahra tarafından 12 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. Evde elma sirkesi hazırlanışı
    Evde elma sirkesi nasıl yapılır



    Evde elma sirkesi malzemeleri:

    İlaçsız Elma (kabukları ile birlikte)
    İçme suyu
    Bal veya Sirke Anası


    Evde elma sirkesi yapılışı:

    Doğal,elmalarınızı yıkamadan dörde bölün ve çekirdekli kısımlarını bıçakla kesip alın. Elmaları dörde bölün ve 5lt lik kavanoza yerleştirin. Elmalar kavanozun yarısından biraz azını (2/3) doldurmalı.

    Üzerine kavonozun üst kısmını boş bırakacak şekilde su doldurun. İçine bir miktar sirke anası veya 3 çorba kaşığı halis bal koyun.

    [​IMG]

    Sirkenin kapağını kapatın(biraz hava alacak şekilde veya kapak yerine temiz pamuklu tülbent kullanın)ve karanlık, ılık bir yerde 2 ay kadar bekletin. (Çevrede sirke sinekleri oluşmaya ve sirke kokusu gelmeye başladığında sirke olmuş demektir. )

    Sirkenizi süzün ve elma posalarını atın.Sirke kavonozunu yıkamadan süzdüğünüz sirkeyi tekrar doldurun. Sirke içine 2 çorba kaşığı bal katın ve kapağını kapatıp serin yerde beklemeye bırakın. Arada bir kontrol edin, keskinleştiği zaman sirkeniz hazır demektir. Sirke ne kadar uzun beklerse okadar etkili olur.

    Bu aşamadan sonra sirkenizin üzerinde beyaz, deniz anası görünümünde bir tabaka oluşmaya başlamış olması gerekiyor. Buna ‘sirke anası’ deniyor. Sirke anasını bir sonraki sirkenizde maya olarak kullanacaksınız. Yalnız sirke anası uzun süre beklemez. Bu durumda evinizde daimi olarak sirke üretiyor olmalısınız.


    [​IMG]