Fermantasyonun günlük hayattaki önemi

Konusu 'Ödevim var' forumundadır ve Lavinia tarafından 31 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Fermantasyonun günlük yaşamdaki önemi nedir

    Bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayına fermantasyon adı verilir. Fermantasyon, organik besin monomerlerinden, oksijen kullanılmaksızın yapılan, ATP enerjisi elde etme reaksiyonlarının genel adıdır.
    Fermantasyon için çok çeşitli örnekler verilebilir. Sütün ekşimesi, sütten yoğurt ve peynir yapılması, üzüm şırasının şaraba dönüşmesi, şarabın sirkeye dönmesi, hamurun mayalanması gibi. Hamur mayalanır ve vaktinde fırına verilirse gözenekli olur ki, bu fermantasyon ile sağlanır.
    Fermantasyon sindirimde de çok önemlidir. Mide öz suyunda bulunan pepsin ve rennin proteinlerin sindirimini temin eder. Rennin sütü pıhtılaştırır. Mide öz suyunda bulunan HCl yardımcıdır.Hem de bakterileri öldürür. Asit oranı yetersiz ise hem fermentlerin etkisini azaltır, hem bakterilerin canlı kalacağı için besinler üzerine etki yaparak zararlı fermantasyonlardan dolayı sindirim bozukluğu mide rahatsızlığı meydana getirir.