Genelgeler ve Kongreler ile ilgili Test Soruları ve Cevapları

Konusu 'Cumhuriyet Tarihi' kategorisindedir ve Lavinia tarafından 8 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Lavinia Aktif Üye Yönetici Admin

    Katılım:
    16 Şubat 2012
    Mesajlar:
    10.149
    Genelgeler ve Kongreler hakkında Test Soruları ve Cevapları

    1.
    I. Samsun Raporu
    II. Havza Genelgesi
    III. Amasya Genelgesi
    IV. Erzurum Kongresi
    V. Sakarya Meydan Muharebesi

    Mustafa Kemal yukarıdaki faaliyetlerinden hangilerini Ordu müfettişliği görevi ile yapmıştır?

    A)II-III
    B)Yalnız I
    C)I-II-V
    D)I-II-III
    E)II-III-IV

    2. Mustafa Kemal’in İtilaf Devletlerine ilk defa resmen karşı çıkışı, İstanbul Hükümetine ilk defa resmen karşı çıkışı ve yeni bir hükümet kuracağını ilk defa söylediği yerler hangi şıkta doğru olarak eşleştirilmiştir?

    A)Amasya Genelgesi-Erzurum Kongresi- Sivas Kongresi
    B)Havza Genelgesi-Amasya genelgesi-Erzurum Kongresi
    C)Havza Genelgesi-Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi
    D)Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi-T.B.M.M.’nin açılışı
    E)Bilecik Mülakatı-Amasya görüşmeleri-Sivas kongresi


    3.
    I. 13 Kasım 1918 İstanbul’un işgali
    II. 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkesi
    III. 28–30 Mayıs 1919 Havza Genelgesi
    IV. 22 Haziran 1919 Amasya Genelgesi
    V. 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi
    VI. 4–11 1919 Sivas Kongresi

    Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Nutuk’un kaps***** girmez?

    A)Yalnız I
    B)I-II
    C)I-II-IV
    D)II-III-IV
    E)I-III-IV-V


    4.
    I. Samsun Raporu
    II. Havza genelgesi
    III. Amasya Genelgesi
    IV. Erzurum Kongresi
    V. Misak-ı Milli kararları
    VI. I.İnönü Savaşı
    VII. Büyük Taarruz
    Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Milli Mücadelenin hazırlık aşamasına giremez?

    A)I-II-IV
    B)III-IV
    C)IV-V
    D)II-III-V
    E)VI-VII


    5.
    I. Sivas
    II. Erzurum
    III. İstanbul Hükümeti
    IV. Ulusal Egemenlik
    V. Ulusal Bağımsızlık
    VI. Manda ve Himaye

    Amasya Genelgesinde yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri ile ilgili bir hüküm yoktur?

    A)II-III
    B)I-II-III
    C)Yalnız VI
    D)Yalnız II
    E)II-IV-V


    6.
    I. Manda ve Himayenin reddi
    II. Temsil kurulunun oluşturulması
    III. M.Kemal’in başkan oluşu
    IV. Kuvay-ı Milliyeden bahsedilmesi
    V.Basın yayın faaliyetine girilmesi
    Yukarıdaki özelliklerden hangisi ya da hangileri Erzurum ve Sivas Kongresinin ortak özelliklerinden değildir?

    A)I
    B)I-II
    C)I-V
    D)IV-V
    E)V


    7.
    I. Ali Galip olayı
    II. Yunanlıların İzmir’i işgali
    III. Sivas Kongresi
    IV. Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri
    V. ARMHC’nin kuruluşu
    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Milli Mücadelenin hazırlık aşaması döneminde meydana gelen gelişmelerden biri değildir?

    A)II-IV
    B)Yalnız II
    C)Yalnız V
    D)IV-V
    E)Yalnız IV


    8.
    I. 28–30 Mayıs 1919
    II. 4–11 Eylül 1919
    III.22 Haziran 1919
    IV. 23 Temmuz 1919
    V. 28 Ocak 1920

    Yukarıdaki tarihlerin ifade ettiği olaylar hangi şıkta doğru olarak sıralanmıştır?

    A)Amasya tamimi-Amasya görüşmeleri-Sivas Kongresi-Erzurum kongresi –Misak-ı Milli kararının alınışı
    B)Havza Genelgesi-Sivas Kongresi-Amasya Genelgesi-Erzurum Kongresi-Misak-ı Milli kararının alınışı
    C)Samsun raporu-Amasya görüşmeleri –Erzurum Kongresi-Sivas Kongresi-M.Kemal’in T.B.M.M ‘yi açması
    D)Mondros Ateşkesi-Sivas Kongresi-Erzurum Kongresi-Amasya tamimi-Amasya görüşmeleri
    E)Misak-ı Milli kararının alınışı-ARMHC’nin kuruluşu-Erzurum kongresi-Balıkesir ve Alaşehir kongreleri-Havza genelgesi


    9.
    I. Temsil kurulunun ilk siyasal başarısı
    II. Temsil Kurulunun ilk defa oluşması
    III. Temsil kurulunun İstanbul Hükümeti tarafından resmen tanınması
    IV. Temsil kurulunun ilk yürütme görevi
    Yukarıdaki açıklamaların her biri sırasıyla hangi olayları ifade etmektedir?

    A) Damat Ferit Hükümeti’nin istifası-Erzurum kongresi-Amasya Genelgesi-A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması
    B) A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması-Sivas Kongresi-Amasya Tamimi-M.Kemal’i Erzurum Kongresine Başkan seçmesi
    C) Damat Ferit Hükümeti’nin istifası-Erzurum Kongresi-Amasya görüşmeleri-A.F.Cebesoy’u Batı cephesine ataması
    D) Sivas Kongresi-Erzurum Kongresi-Amasya Genelgesi-M.Kemal’i Erzurum Kongresine Başkan seçmesi
    E) Ali Galip olayını bastırması-Damat Ferit hükümeti’ni düşürmesi-Erzurum Kongresi-İsmet Paşa’yı Batı cephesine ataması

    10. Milli Mücadele döneminde yürütme gücü görevini yapan kuruluşlar hangi şıkta sırasıyla verilmiştir?

    A)Sivas Kongresi-T.B.M.M.
    B)Temsil Heyeti-T.B.M.M.
    C)Müdafaa-i hukuk Cemiyetleri-Temsil Heyeti
    D)Temsil Heyeti-Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri
    E)Kuvay-ı Milliye-Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri


    11.
    I. Temsil kurulunun ulusal hale getirilmesi
    II. Milli Cemiyetlerin birleştirilmesi
    III. Manda ve himayenin reddedilmesi
    IV. Doğu cephesinin oluşturulması

    Yukarıdakilerden hangileri Sivas Kongresinde görüşülen konulardan biri değildir?

    A)Yalnız III
    B)Yalnız IV
    C)II-IV
    D)III-IV
    E)I-II-IV


    12.
    I.Tamamen bölgesel kararlar alınmıştır.
    II. Kapitülasyonlara ilk defa karşı çıkılmıştır.
    III. M.Kemal’in 9.Ordu Müfettişi olarak yaptığı son görevdir.
    IV. Milli sınırlardan ilk defa bahsedilmiştir.
    Yukarıdakilerden hangileri Erzurum Kongresi ile ilgili değildir?

    A)I-III
    B)II-III
    C)Yalnız IV
    D)III-IV
    E)I-IV


    13.
    I-Bitlis
    II-Van
    III-Elazığ
    IV-Erzurum
    V-Sivas
    VI-Trabzon
    VII-Mardin

    Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Erzurum Kongresine katılan vilayetlerden biri değildir?

    A)I-II-IV
    B)Yalnız V
    C)III-VII
    D)V-VII
    E)VI-VII



    14.
    I. Sivas Valisi’nin engellemesi
    II. Elazığ Valisi Ali Galip’in engellemesi
    III. Başkanlık sorunu

    Yukarıdakilerden hangileri Sivas Kongresinin karşılaştığı sorunlardan biri değildir?

    A)Yalnız I
    B)Yalnız II
    C)I-II
    D)I-III
    E)Yalnız III


    15.
    I. Ulusal Bağımsızlık
    II. Ulusal Egemenlik
    III. Azınlıklar
    IV. Kapitülasyonlar
    V. Milli Sınırlar
    Yukarıdakilerden hangileri hem Amasya Genelgesi hem de Erzurum Kongresinde görüşülen ortak konulardandır?

    A)I-II
    B) II-IV
    C)I-II-III
    D)II-III
    E)I-II-V


    16.
    I. İstanbul Hükümeti
    II. Mebusan Meclisi
    III. Osmanlı Padişahı
    IV. Manda ve Himaye
    V. Azınlıklar ve kapitülasyonlar
    Erzurum ve Sivas Kongrelerinde yukarıdakilerden hangilerine karşı çıkılmamıştır?

    A)I-II
    B)II-III
    C)III-IV
    D)II-III-V
    E)II-V


    17.
    I.Ali Rıza Paşa Hükümeti’nin kuruluşu
    II. Damat Ferit Hükümeti’nin düşürülmesi
    III. Amasya görüşmelerinin yapılması
    IV. Batı cephesinin kurulması
    Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Temsil Heyeti’nin etkisiyle meydana gelmiştir?

    A)I-II
    B)I-II-III-IV
    C)I-II-III
    D)II-III
    E)I-III-IV


    18.
    I. Wilson ilkeleri
    II. Amasya Tamimi
    III. Erzurum Kongresi
    IV. Sivas Kongresi
    V. Sevr Barış Antlaşması
    VI. 1912 sınırları
    Yukarıdakilerden hangileri Misak-ı Milli’ye kaynaklık etmemiştir?

    A)I-V-VI
    B)I-II-V-VI
    C)V-VI
    D)II-V-VI
    E)I-III-IV


    19.
    I. Vilayet-i Selase
    II. Vilayet-i Sitte
    III. Batı Trakya
    IV. Doğu Trakya
    V. Arap Toprakları
    VI. Boğazlar
    VII. Azınlık Hakları
    Misak-ı Milli’ye göre yukarıdaki konuların hangilerinde halk oylaması yapılabilir?

    A)I-III-V
    B)I-II-III-V
    C)I-V-VII
    D)II-IV-VI
    E)III-V-VI


    20.
    I. Ulusal Egemenlik
    II. Ulusal Bağımsızlık
    III. Osmanlı Borçları
    IV. Boğazlar
    V. Savaş Tazminatı
    VI. Azınlıklar ve kapitülasyonlar
    VII. Patrikhane
    Misak-ı Milli kararları içerisinde yukarıdakilerden hangileri bulunmamaktadır?

    A)I-III
    B)I-III-IV
    C)II-III-VI
    D)I-V-VII
    E)I-V


    21. Büyük hayaller peşinde koşan, yapamayacağımız şeyleri yaparız diyen sahtekârlar zümresine dâhil olmamalıyız. Biz şimdiye kadar gerek dâhilde, gerek hariçte bu sahtekâr siyasetten çok çektik. Efendiler, doğal sınırlarımıza, meşru haddimize dönelim. Rücu edelim, haddimizi bilelim.”
    Mustafa Kemal Atatürk, burada aşağıdaki konulardan hangisini daha çok dile getirmek istemiştir?

    A) Hayalperestlik
    B) İdealistlik
    C) Misak-ı millî
    D) Osmanlı Devleti
    E)İleri Görüşlülüğü


    22.
    I. Amasya Görüşmeleri
    II. Erzurum Kongresi
    III. TBMM’nin Açılması
    IV. Temsil Heyetinin Ankara’ya Gelişi
    V. Ankara’nın Başkent Oluşu

    Yukarıdakilerden hangileri misak-ı milli kararlarının alınmasından sonra yaşanan gelişmelerden değildir?

    A)Yalnız V
    B) Yalnız III
    C) III-IV-V
    D) III-V
    E) I-II-IV

    23.
    I. Mebusan Meclisinin açılmasında
    II. Meclisten Erzurum ve Sivas kongresi kararlarının geçirilmesinde
    III. Amasya görüşmelerinin yapılmasında
    IV. Sivas kongresinin toplanmasında

    Yukarıdakilerden hangilerinde İstanbul hükümeti ve Temsil Heyeti beraber hareket etmişlerdir?

    A)Yalnız I
    B) I-III
    C) II-III-IV
    D) III-IV
    E) I-II-III


    Cevaplar
    1 D 11 B
    2 B 12 A
    3 B 13 C
    4 E 14 A
    5 C 15 A
    6 E 16 B
    7 B 17 C
    8 B 18 C
    9 C 19 A
    10 B 20 D
    21 C
    22 E
    23 E
     



Sayfayı Paylaş