Girişimcilik Haftası İle İlgili Hikayeler

Konusu 'Türkçe edebiyat' forumundadır ve Elif tarafından 6 Mart 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Girişimcilik Haftası İle İlgili Hikaye, İlginç Girişimcilik Hikayeleri

    Başarılı Girişimci Hikayelerinden bazılarını konumuzun devamında bulabilirsiniz. Benim de bunlar gibi girişimcilikle ilgili bir hikayem var diyorsanız, bizimle paylaşabilirsiniz.

    Adım adım bir girişimci hikayesi

    Bazı insanlar sadece kendi işinin patronu olmak için çalışır. O kadar eğitimi, birikimi bir yana bırakır ve aldığı riskle küçük bir hayalin peşine takılır. 29 yaşındaki genç girişimci Tayfun Kürşat Tayfur da bunlardan biri. Tayfur’un, üniversite kantininde filizlenip, yüksek lisans için gittiği İtalya ’da olgunlaşan ve artık Arap ülkelerinde devam eden ilginç bir girişimcilik öyküsü var.

    İtalya’da ünlü Carlo Pizza’nın yanında işi öğrenip, Türkiye’ye cebinde ustasının 35 çeşit pizza reçetesiyle dönen Tayfur, butik şubeler açarak İtalyan pizzasıyla şubeleşir. Ancak kafasına işleri büyütmeyi takan Tayfur, bir süre sonra şubeleri devrederek, yeni planlara koyulur. Bu kez hedefte, Türkiye’nin ünlü gıda markalarıyla Arap ülkelerinde market zincirleri kurmak vardır. Türkiye’den 16 marka ile başlayan ‘Turkey Roastery’ projesinin ilki Abu Dabi’de açıldı. Al Ain, Sharjah ve Al Khaimah’ta da birer şube geliyor.

    Eğitim hayatı birinciliklerle geçen Kürşat Tayfur, yüksek lisans eğitimi için gittiği İtalya ’da bulaştığı pizza serüvenini şöyle anlatıyor:

    İtalya ’da okula yakın küçük ama ünlü bir pizzacı olan Carlo Usta çok güzel pizzalar yapıyordu. Eğitimimi bitirip İstanbul ’a döndüğümde, pizza restoranı açma kararımı verdim. Fakat bu konuda bilgim yoktu. Bunun üzerine bavulumu toplayıp Carlo’nun kapısını çalmak üzere Milano’ya geri döndüm. Burada günlerce Carlo’nun yanında pizza yapmanın inceliklerini öğrendim. Her şeyi kamera kaydına aldım ki, İstanbul ’da izleyebileyim diye. İstanbul ’a cebimde onlarca tarif ve bilgiyle geri döndüm. 2006’da ilk Carlo’yu açtım. Arkasından ikinci Carlo da geldi. 2008’de şirketi yatırımcı bir arkadaşıma sattım.

    Pizza macerasını böyle sonlandıran Tayfur, bu kez daha geniş bir hedefle, ‘global düşün, lokal hareket et’ görüşüyle uluslararası piyasalarda iş yapmak üzere Glocal Investments şirketini kurar.
     

  2. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Cevap: Girişimcilik Haftası İle İlgili Hikayeler

    İki Türk Girişimci Dünyaya Hazır Yiyecek Satıyor

    İzmir'de 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Ege Hazır Yiyecek, dünyanın en büyük havayolu şirketi ABD’li Delta Airlines için yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade üretmeye başladı. Torbalı’'daki fabrikada 550 kişilik istihdama sahip firma, yurtdışından gelen yoğun talepler üzerine ihracata başladı. Kosher ve Helal sertifikaları başta olmak üzere tüm gıda üretim belgelerine sahip firma; mezelik, yemeklik, premium, atıştırmalık, sosluk, tatlım, zeytin ve turşu olmak üzere 8 ana grup altında 200 çeşit ürün üretiyor.

    Firmanın kurucuları Zuhal Çelik ve Murat Ödül, girişimcilik öykülerine şöyle anlatıyor:

    1992’’de işe başladık. Öncesinde bir büro malzemeleri firmasında pazarlamacıydık. Murat Bey Adana’’dan gelmişti. Aynı işyerinde çalışırken ‘bir iş yapalım’ fikri doğdu. O sıralar babamın Hatay’daki (İzmir) pastanesi kapanmıştı. Dükkânı kiraya vermek istiyordu. 20 metkarelik bir dükkândı. Babama ‘Kiraya verme ben orada iş yapacağım’ dedim. Dükkânı ben kiraladım. O zamanlar ona çok kızmıştım ‘benden bile kira alıyor’ diye ama Allah razı olsun bana esnaflığı öğretmiş oldu. 1 yıl sonra da dükkânı hak ettiğimi söyleyip tapusunu verdi. Biz o küçük dükkânda meze türü şeyler, sarma, mücver, çiğköfte, içliköfte, rus salatası gibi ürünler yaparak başladık.

    Bir müşterimiz yeni açılacak bir hipermar-ketin müdürüymüş. ‘Bize de ürün verin’ dedi. 1996’ idi. Derken; bir rakip bizi şikayet etmiş. Pes etmek yerine üretimimizi belediyenin istediği gibi düzenledik. Sonra Metro, ardından Carreforsa müşterimiz oldu. Tansaş’lara da girmeyi başardık. Karabağlar’da 80 metrekarelik bir yere taşındık. Sonra BİM’’e de ürün vermeye başladık ve bu da işimizi hızla büyüttü.


    Torbalı’da 27 dönümlük bir yer alarak 15 milyon liralık yatırımla 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir fabrika kurduklarını anlatıyor.
    Murat Ödül şöyle konuşuyor: “2012’de bu yeni tesisimize geçtik. 200 çeşit ürüne ulaştık. Ama hayal edip her an yeni ürünler de ekliyoruz. Şu anda 550 kişilik çalışanımız var.” Ciromuz 2012′’de 39 milyon lira oldu. Piyasadaki çok büyük üreticilere fason da üretiyoruz.”


    Zuhal Çelik, ihracatla ilgili şu bilgileri veriyor: “2012 Şubat’ından itibaren küçük çaplı ihracata başladık. İhracatı asıl büyüten İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) milli katılımı ile gittiğimiz Paris’’teki SIAL Fuarı oldu. Ummadığımız kadar sipariş aldık. ABD, Fransa, BAE, Kuveyt, Suudi Arabistan, İsrail, Kanada, Fransa için şu anda ürün hazırlıyoruz. Suudi Arabistan Havayolları için yaprak sarma üretiyoruz. Delta Airlines için de yaprak sarma, humus, bruşetta ve tapenade yapıyoruz. ABD’de perakende pazarı için de anlaşmalarımızı yaptık. Şu an ihracata haftada 3-4 konteyner ürün çıkarıyoruz. 2013′’te ve 2014’’te ihracatımız katlanarak büyüyecek. Şu andaki anlaşmalarımıza göre 2013′’de 6. aydan sonra aylık 2 milyon liralık ihracat yapacağız.”