Glikoliz Nedir? Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 28 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Glikoliz

    Glikoz, kristal yapılı beyaz şekerdir. Üzüm şekeri de denir. Tatlıdır, fakat tadı, günlük hayatımızda en çok kullandığımız, sakkaroz denilen şekerin ancak yarısı kadardır. Glikoz meyvelerde, özellikle üzüm suyunda bulunur. Balda serbest haldedir. Şeker hastalarının idrarında ve kanda da glikoz çıkar. Glikoz ticari olarak, mısır nişastasının hidroklorik asit ile hidrolizinden elde edilir.

    Kullanılışı: Glikoz, şekerleme ve diğer yiyeceklerin imalinde kullanılır. Glikoz çözeltisinin koruyucu özelliği bulunur. Glikoz çözeltileri bakterilerin çoğalmalarını önler. %5-%10’luk çözeltileri ağızdan beslenemeyen hastalara damar yoluyla verilir.
    Glikozun Vücudumuzdaki Rolü: Besinlerde bulunan nişasta ve çeşitli şekerler midede, kimyasal bir değişime uğrayarak, glikoza döner. Bağırsak içindeki tüylerden kana geçerek karaciğere ulaşır, orada glikojen haline geçer. Karaciğerimiz vücudumuzun şeker deposudur. Şeker burada glikojen halinde depolanır. Vücutta var olan kasların çalışması glikozla gerçekleşir. Bir başka anlatımla, glikoz kasların çalışmasını sağlayan bir çeşit yakıttır. Karaciğerdeki glikojen, gereken zaman yeniden glikoza dönerek kaslara gider ve görevini yapar.
    İnsan veya hayvan fazla hareket yaptığı zaman kasların glikoz ihtiyacı artar. Çalışan kas daha fazla glikoz ister. Glikozun vücudumuzda kullanılması, kaslarda iş yapabilmesi için başka bir hormon olan insülin denilen hormonu da gereklidir. İnsülin, vücudumuzda noksan olduğu zaman besinlerdeki karbonhidratlardan fayda sağlanamaz ve şeker hastalığı meydana gelir. Şeker hastalarında, glikoz glikojene geçemediği için, kandaki şeker yüzdesi artar ve glikoz böbrekler üzerinden idrara geçer.
    Glikoz ve zihinsel performans: Glikoz üzerine çalışmalar, bilhasa kısa süreli hafıza ve dikkat başta olmak üzere, zihinsel işlevleri nasıl etkilediğini göstermiştir. Bu çalışmaların bir çoğunda, katılımcılara belirli bir miktar glikoz sıvı içecek olarak verilir. Glikozlu içeceğin genç yetişkinlerde üç boyutlu uzamsal hafızayı ve uzun süreli sözel hafızayı geliştirdiği tespit edildi.
    Fazla dikkat gerektiren zihinsel görevlerin, basit görevlere oranla glikozdan daha çok etkilendiği belirlendi. Bunun sebebi, beynin glikoz alımının, zor olan ve zihinsel görevleri kapsayan stres koşullarında artmasıdır.
    Beynin, kandaki glikoz seviyesinin düşmesine karşı hassas olduğu ve glikoz seviyesindeki artışlara olumlu cevap verdiği dikkate alınırsa, zihinsel işlevleri sürdürmek için yeterli kan şekeri seviyesini korumak yararlıdır. Düzenli beslenmek bunu başarmaya yardımcıdır.
    Glikozun Önemi: Beyin, yakıt olarak glikoza ihtiyaç duyan bir organdır. Glikoz, karbonhidrat içeren içecek ve yiyeceklerden doğrudan alınır ya da vücut tarafından karbonhidrat içermeyen kaynaklardan üretilir. Kan şekeri seviyesini en iyi düzeyde tutmanın, özellikle daha fazla zihinsel beceri gerektiren durumlar için etkili olduğunu söylemek mümkündür.