Hakkari Mutfağının Özellikleri Nelerdir

Konusu 'Türkiyem' forumundadır ve Elif tarafından 12 Haziran 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Hakkari Mutfağının Özellikleri Nelerdir kısaca.

    Hakkari ağız tadı bakımından en çeşitli yemeklerin bulunduğu illerimizden birisidir. Hakkari deyince ilk olarak aklımıza Doğaba,qiris ve Lalaped Tatlısı geliyor.

    Hakkari, dağlara yaslanmış bir şehir olduğundan dağda yetişen herşey, yöre halkının besin kaynağını oluşturur. Bunlara örnek verirsek; Hayvanlar semiz ve doğurgansa, o yıl besin boldur, ot gürse hayvanlar semizdir. Bu ilkeler üzerine kurulu yöre mutfağı etten vazgeçmez. Hayvansal ürünler en ince detayına kadar değerlendirilir.

    Hakkari'de Sabah kahvaltısı otlu peynirsiz düşünülmez. Bunun yanında jaji adını verdikleri yabani sarmısak, taze soğan, yoğurt ve tereyağından yapılan çökelek kahvaltının ana malzemesini oluşturmaktadır. Ayrıca "ağavk" dedikleri, tereyağının içinde kavrulmuş un ve şekerle yapılan bir yemek de hemen her kahvaltıda bulunur.. "Lalepet" de sofralarda çok sık tüketilir. Yağda kavrulan unun üzerine yumurta kırılması suretiyle elde edilen bu yemek, tarlada ve yaylada çalışanları hem tok tutar, hem de çok besleyicidir.

    Genellikle öğle yemekleri kahvaltı benzeri yiyeceklerle geçiştirilir. Akşam yemeklerinde ise mutlaka pilav yer alır. Son derece zengin çeşide sahip olan ve pirinçten yapılan bu pilavlar genellikle etlidir ve içinde yöresel otlar yer alır. Şalgam ve şekerpancarı da pilavla birlikte pişirilen diğer sebzelerdir. Mısır ve "dahn" dedikleri buğdayla da çeşitli pilavlar yapılır. Bu pilavlarda et yerine kelle ve paça kullanılır.

    Hakkarinin en meşhur yemekleri arasında; "qiris", "duğeba", "kiftik", "gulol", "keledoş" sayılabilir.
    Bunlar yoğurt, et ve kıyma içeren yemeklerdir, bazılarının içerisine kuru üzüm ve ceviz içi konulur.

    Mesela düğün ve mevlütlerde mutlaka "Qiris" yemeği pişirilir. Qiris; köfte, kuru üzüm, ceviz içi, pirinç, sumak ve kemikli etten yapılan bir yemek çeşididir. Kalabalık ortamlarda büyük kazanlarda pişirilir.

    Baklava, sütlaçla beraber en çok tüketilen tatlıdır. Ayrıca kaynatıldıktan sonra kirece yatırılıp üzerine şerbet dökülerek hazırlanan kabak tatlısı da sıkça tüketilir.

    Hakkari mutfağının en karakteristik özelliği, ekşi tatların ağırlıklı olmasıdır. Bu nedenle sumak çok tüketilir ve sanıldığının aksine acı hemen hemen hiç kullanılmaz.