Hindistanın geleneksel yemekleri

Konusu 'Dünya ülkeleri' forumundadır ve Demir tarafından 24 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. Hindistanın geleneksel yemekleri

    Hindistan mutfagini bir bütün olarak degil de bölgelere göre incelemek daha dogru olur. Kuzeybati bölgesinin mutfagi yemek çesidi zenginligiyle dikkat çeker. Bunlarin arasinda en çok bilinen Biryani pilav ve kuzu etinden yapilir. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasinda. Kuzeyin diger olmazsa olmazlari; yogurt ve sarimsak. Yogurtla birçok çesit baharli içecek de hazirlanir.

    Dogu Hindistan yani Bengal bölgesi hardal gibi sert aromali baharlariyla bilinir. Yemeklerde agirlikli olarak siviyag kullanan Bengalliler kirmizi et yerine deniz ürünlerini tercih ederler.
    Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistancevizi ile taninir. Bölgede hindistancevizi ile hazirlanan o kadar çok yemek vardir ki adeta tuz niyetine kullaniliyor denebilir. Bugdayin yerini burada pirinç aliyor.

    Yemeklerin bölgelere göre farklilik göstermesinde iklimin yani sira farkli dinlerin de rol oynadigi bilinmekte. Örnegin; Hindular sigir eti Müslümanlar domuz eti Budistler ise hiçbir et çesidini tüketmiyor. Bu da onlarin yemek kültürü egilimlerini belirliyor. Dine göre belirlenen et seçimi sebzenin ön plana çikmasini saglamis. Sebzeler her bölge ve mevsimde farkli. Sebzeyi pisirme sekli yaninda hangi yemekle sunulduguna bagli. Mercimegin tüm ülkede kullanimi çok yaygin ve bölgesel tercihlere göre farklilik gösterir.

    Hindistan'da birçok din bulunmasina ragmen Hint yemek aliskanliklarinda etkisi olan kültürler Hindu ve Müslüman gelenekleridir. Her yeni göç dalgasi kendi mutfak aliskanliklarini da beraberinde getirmis. Ancak her yeni grup zaman içinde Hint yemek özellikleri ve pisirme yöntemlerini benimsemis ve bu sayede daha iyiye dogru bir sentez olusturmuslar.




    Hindistan mutfağı dünyanın en büyülü baharat ve yemekleriyle tanınıyor.
    İlk başta köri ailesi gelir. Bunlar vegetable - köri, chicken veya fish köri olabilir. Her üç çeşiti de ghee denilen bir tür tereyağında, fıstık yağında veya ayçiçek yağında kızartılır. Genellikle pirinç pilavı ile birlikte servis edilir.


    İkinci genel yiyecek ise Dhal diye bilinen bir tür sulu mercimek yemeğidir. Yanında mutlaka sebze yemeği bulunur. En basit Hint öğünü; dhal, pirinç pilavı ve çapatiden oluşur. Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir.

    Baharat cenneti Hindistan’ın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav çeşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek çeşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden sadece bir kaçı.

    Baharat zengini yemekler

    Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine özel birkaç baharatı var. Doğu’nun gizemli ülkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi çekiyor. Köri, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarçın çubukları ve zencefil çok sık kullanılan baharlar. Körinin bilinen kesin bir reçetesi yok. Tüm dünyada olduğu gibi Hindistan’da da çok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formülleri var. Körinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor. Hint yemeğinin özü, kokulu baharatların doğru kullanımından geçiyor. Önemli olan yemeğin gerçek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak. Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor. Bunun dışında Hint yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemeler ghee ve curd gibi süt ürünleri.

    Hindistan mutfağını bir bütün olarak değil bölgelere göre incelemek daha doğru. Kuzeybatı bölgesinin mutfağı zengin yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor. Bunların arasında en çok bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor. Garam masala da özellikle bu bölgenin vazgeçilmezleri arasında. Kuzeyin diğer olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak. Yoğurtla birçok baharlı içecek de hazırlanıyor. Doğu Hindistan yani Bengal bölgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor. Bengalliler kırmızı et yerine deniz ürünlerini tercih ediyor. Güney Hindistan ise çok tüketilen hindistanceviziyle tanınıyor.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 16 Nisan 2015