İnek Sütü Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir

Konusu 'Güncel bilgiler' forumundadır ve Nehir tarafından 9 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. İnek Sütü Alerjisi Nedir

    aktif hale geçirerek veya bunların bir bileşimiyle tepki gösterir. Bağışıklık sistemi kişinin süt proteinleri içeren yiyecekleri yediği her seferdehistamin gibi medyatörlerin çözülmesine veya T hücre aracılı iltihap reaksiyonuna alerjik tepki gösterir. Histamin vücudun bir çok yerinde çözülür ve ishal kusma miğde ağrıları veya cilt rahatsızlıkları (kurdeşen egzama) gibi belirtiler gösterir.

    İnek sütünde süt alerjisi olan kişilerde reaksiyona sebep olabilecek 25 adetten fazla farklı protein bulunmaktadır. Bazıları bu proteinlerden sadece birine alerjik tepki gösterirken bir çokları proteinlerin bir çoğuna alerjik tepki gösterir. Keçi at ve bizon gibi diğer memeli hayvanlardan elde edilmiş sütler de genelde aynı proteinlerin bir çoğunu içermektedir. Bu nedenle süt alerjisi olan kişilerin bir çoğu memeli hayvanlardan elde edilmiş sütlerden uzak durmalıdırlar. Bu durum inekten başka diğer memeli hayvanlardan elde edilmiş süte tepki göstermeyenler için geçerli değildir. Anne sütüne alerjik tepki göstermek mümkün değildir. Ama eğer anne inek sütü kullanıyorsa inek sütü proteinleri çocuğa anne sütü ile geçebilir. Bu da çocuğa hassaslık ve muhtemelen rahatsızlık verebilir.

    Belirtiler:
    Süt alerjisinde hangi belirtilerin oluşacağı oldukça bireyseldir. Bu belirtiler bazılarında hafif ve zararsız olurken bazılarında en ufak miktardaki süt bile çok ağır alerjik tepkilere sebep olabilir. Mide ve bağırsak yollarında görülen rahatsızlıklar oldukça yaygındır. Ancak ağız ve boğaz kısımlarında görülen kaşınmalar mukozadaki (sümükdokusu) şişkinlik ve nefes darlığı aynı yaygınlıkta görülen belirtilerden değildir. Nitekim bu tür belirtiler özellikle çocuklarda görülebilmektedir. Deride egzama alevlenmesi ve kurdeşen çocuklarda daha yaygındır.

    Kimler etkilenir?
    Süt alerjisi çocuklarda görülen en yaygın alerji türüdür. Bu çocuğun çok erken yaşlardan itibaren inek sütü ile beslenmesinden kaynaklanmaktadır. Norveç’li çocukların (0-3 yaş) yaklaşık yüzde 2-5 oranı bu tür alerjiye sahiptir. Çocuk kısa zamanda tolerans geliştirirbazıları daha bir buçuk yaşında iken alerjiden kurtulur ve bir çoklarında alerji çocuk 3-yaşlarında iken kaybolmuş olur.

    Bazıları bütün hayatı boyunca alerji ile yaşamaktadır. Genç ve yetişkin kişiler arasında alerjinin ne oranda ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir nitekim bu oranın nüfusun yüzde birinin oldukça altında olduğu tahmin edilmektedir.

    Teşhisin konulması:
    Süt alerjisinin tespitini yapmak için hastanın sağlık geçmişi doktor tarafından değerlendiriralerji antikorları ile ilgili kan tahlilleri yapılır ve deriye iğne testi uygulanır. Buna ek olaraksüt alerjisinin olup olmadığından tam emin olmak için süt belli bir süre için kullanılmamalıdır ve daha sonra tekrar kullanılmalıdır. İnek sütü alerjisinden dolayı süt içemeyen çocuklarda inek sütü alerjisinin geçip geçmediğini belirlemek için inek sütü ile kontrollü provokasyonlar (tahrik edici denemeler) yapılmalıdır.

    Süt yerine neler kullanılabilir?
    – İçecekler: Küçük çocuklar sütün yerine geçebilecek alerjili kişiler için özel olarak hazırlanmış maddeleri kullanmalıdır. Bunlar eczaneden satın alınılabilir. Genç ve yetişkinler pirinç sütü yulaf sütü soya sütü gibi süt benzeri içecekleri kullanabilir. Pirinç sütü ve yulaf sütü yemek hazırlanmasında rahatlıkla kullanılabilir. Susuzluk anında ve yemekte gazoz ve tatlı içecekler yerine başka içeceklerin kullanılması tavsiye edilir.

    – Yemek hazırlarken: Eczaneden temin edebileceğiniz sütün yerine geçebilecek maddeler yemek hazırlanmasında kullanılabilir. Ne tür yemeğin yapılacağına bağlı olarak elma suyu su pirinç soya hindistancevizi veya yulaf sütü kullanılabilir.

    – Diğer süt ürünleri: Peynir margarin yağ yoğurt kaymak dondurma veya ekşi krema kullanılamaz. Ancak yaygın süt ürünlerinin yerine kullanılabilecek soya ayçiçeği ve bitkilerden elde edilmiş diğer ürünler ve süt içermeyen margarinler bulunmaktadır.

    – Gıda maddeleri: B-vitamini kalsiyum protein ve enerjinin önemli kaynağı süttür. Sütten kaçınıldığı zaman genellikle kalsiyum ilavesinden yararlanmak gereklidir. Günlük beslenmeniz gerekli enerji ve gıda maddelerini içerecek şekilde dengeli olmalıdır. Sütün kullanılmaması durumunda diğer yağ ve protein kaynaklarının çocuğun günlük besinine dahil edilmesi gereklidir.

    Süt proteini nerelerde bulunur?
    Süt bir çok hazır gıda maddelerinde ve yemek ürünlerinde bulunmaktadır. Bu nedenle yiyecek ürünlerini satın alırken ürün etiketinde yazılı malzeme listesini okumanız önemlidir.

    Bir ürünün hazırlanmasında eğer süt kullanılmış ise bu ürünün etiketinde belirtilmiş olacaktır. Kakao yağının diğer normal yağlar ile herhangi bir ilgisi yoktur ve güvenle kullanılabilir.

    Sütün sebep olduğu diğer tepkiler:
    Bir çok kişi sütün kendilerine rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Süte karşı gösterilen diğer tepkiler süt proteini intoleransı veya laktoz (süt şekeri) intoleransı şeklinde tanımlanmaktadır.

    Bazı zamanlarda beslenme deneylerinde süt intoleransı görülebilir ama laboratuvar tahlilleri sonrası alerjinin tespiti yapılamıyabilir. Süt proteini intoleransı bu durumlar için kullanılan bir terimdir. Süt genellikle az miktarda kullanıldığında rahatsızlık vermez ve tepkiler uzun bir kuluçka döneminden sonra ortaya çıkar ancak bu tepkiler alerjide görülen tepkiler kadar ciddi değildir.

    Laktoz intoleransı süt şekerine karşı görülen aşırı hassasiyetliktir. Bu durum ise laktozun çözülmesinden sorumlu olan laktaz enziminin azalmasından ve dolayısıyla bağırsağın laktozu çözme yeteneğinin azalmasından kaynaklanmaktadır. Laktoz intoleransı tehlikeli değildir ama hoş bir şey de değildir. Bir çok kişi az miktarlarda olunca sütten rahatsızlık duymazlar. Diyette sarı peynir düşük laktozlu süt ve genellikle hafif miktarda ekşitilmiş süt ürünleri bulunmaktadır. Tatlı sütten ve kahverengi peynirden uzak durulmalıdır.