Sağlık İshal Olunca Nasıl Geçer İshali Ne Keser?

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Nehir tarafından 28 Mayıs 2014 başlatılmıştır.

  1. İshal nasıl geçer


    İshalde en önemli şey kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bazen ishal durdurucu ilaçların kullanımına ihtiyaç duyulabilir. Fakat parazite veya enfeksiyona bağlı ishallerde ishal durdurucu ilaç kullanımı organizmaların bağırsak içinde kalmasına yol açarak durumu daha da kötüleştirir. Böyle durumlarda bu organizmalara karşı etkili antibiyotikler doktor tarafından reçete edilebilir.

    Elma, muz, pirinç, kuru ekmek gibi gıdalar ishalde yardımcı olabilir. Yararlı bakterilerin aktif kültürleri olan probiyotikler ishalin şiddetini azaltıp süresini kısaltabilir.

    Probiyotikler: Uzmanlar ishal oluşumunun önlenmesinde ya da tedavisinde probiyotik kullanımının faydalı olduğunu belirtiyorlar.

    Yapılan araştırmalara göre probiyotikler ishalde olumlu özellikler göstermektedir. Probiyotiklerin virüs kaynaklı ishallerde daha faydalı olduğu, ancak dizanteri türündeki ishallere ise fazla etkisinin olmadığı belirtiliyor. 2005 yılında Ulusal Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi tarafından organize edilen konferansta probiyotiklerin rota virüsler nedeniyle meydana gelen ishalde faydalı olduğu belirtilmiştir.

    Probiyotikler, kalın bağırsaklarda olan ve sağlığımızın korunmasında görev alan yararlı bakterilerin adıdır. Bağırsakta bulunan bu yararlı mikroroganizmalar bağışıklık sisteminin gelişmesi ve düzenlenmesinin dışında zararlı mikropların bağırsaklara yerleşmesi ve alerjenlerin vücuda girişlerinin engellenmesi gibi fonksiyonlara sahiptirler. Kalın bağırsaklarda, havasız ortamda gelişme niteliğine sahip milyarlarca mikroorganizma yer almaktadır.

    Yoğurt probiyotikler açısından zengin bir besindir. Fakat önemli durumlarda özel olarak güçlendirilmiş laktik bakteri tiplerinin ilaç biçimindeki formülasyonlarının kullanılması önerilmektedir.

    İshalde faydalı olabileceği belirtilen bazı bitkiler vardır;

    Greyfurt Tohum Özleri: Greyfurdun tohumundan, meyve özünden veya iç kabuğundan yapılan ürünlerin, bakteriyel ve parazittik enfeksiyonlara karşı mücadelede yardımcı olabileceği belirtiliyor. Bazı araştırmalar bu ürünlerin, salmonella şigella, Kolera V’ ve kandidaya karşı etkili olabileceğini göstermiştir.

    Kasık Otu (Agrimonia eupatoria): Bu bitkinin bağırsakta kurutucu etkiye sahip olan astrenjanlar içerdiği belirtilmektedir. 1 çay kaşığı kurutulmuş yapraklar bir bardak suda 10 dakika demlenerek günde 1 ila 3 bardak içilebilir.

    Sarımsak (Allium sativum): İshal için faydalı olan besinlerden biri olan sarımsağın bakteri, parazit ve virüsün birçok çeşidine karşı etkili olduğu belirtilmektedir. Önerilen doz : Günlük bir ya da iki çiğ, kıyılmış sarımsak dişi; veya günde 500- 600 miligrama kadar üç kapsül.

    Mahunya Kabuğu (Mahonia aquifolium): Mahunya Kabuğu ve bunun berberin içerikli türlerinin mikroplarla savaştığı belirtilmektedir. Bazı araştırmalara göre salmonella, şigella, koli E,V. Kolera gibi bakteriler nedeniyle meydana gelen ishalde berberin faydalı olmaktadır. Günlük kullanım önerisi 500-600 mg’a kadar kapsül. Uyarı! Hamile kadınlar berberin içeren bitkiler kullanmamalıdır.

    Bu tür bitkisel ürünler çocuklarda kullanılmamalıdır. Yetişkinlerde ise doktor onayı ile kullanmak daha doğru olur.