İstavrit Balığı Nasıl Temizlenir

Konusu 'Hayvanlar hakkında' forumundadır ve Nehir tarafından 1 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. İstavrit Nasıl Temizlenir

    Kolyos, uskumru, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Ağız kısmından aşağıya doğru, bıçakla küçük bir kesik attıktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışarı çıkarılır ve karnı temizlenir. Bu arada solungaçları da koparılarak çıkarılır. Temizlenmiş balığın içi ve başı bol su ile iyice yıkanmalı ve karın çevresindeki siyah zarlar ile kan pıhtıları iyice temizlenmelidir. Palamut, torik gibi balıkların karnını tamamen yarmak gerekmez. Karın az yarılarak bıçak ucuyla iç organların tamamı dışarı alınır. Palamut ve torik gibi balıkları iki şekilde doğrayabilirsiniz; dilimlemek veya fileto çıkarmak. Eğer tava veya yahni yapacaksanız balığı 1 parmak (2 ila 2.5 santim) kalınlığında dilimler halinde kesebilirsiniz. Fırın balık için fileto çıkarılması daha iyi olur. Fileto çıkarmak için balığın kuyruk kısmından başlayıp kılçık paralelinde balığı ikiye ayırmak gerekir. Palamut ve toriğin baş kısmında fazla bir şey olmadığından kuyruğu ile birlikte kesip atabilirsiniz.