İstavrit Balığı Özellikleri

Konusu 'Bilgi bankası' forumundadır ve Mira tarafından 22 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. İstavrit Balığı Özellikleri nelerdir?


    İstavrit balığı vücudu yandan hafifçe yassı ve uzuncadır. Yan çizgi kuyruktan vücudun yarısına kadar düz olup, sonra yukarıya doğru eğik olarak devam eder.İstavritler carangidae ailesinin trachurus cinsine ait ve denizlerimizde çok yaygın olarak bulunan balıklardır.

    Renk sırtta grimsi açık kahverengi, yanlarda mavimsi gümüşi, karında ise beyazdır. Yan çizgi boyunca 69-79 arasında değişen kemiksi pul bulunur. Yan çizginin üst kolunun daha uzun olması ile Karagöz istavritten ayrılır. Yanal çizginin üzerinde bulunan ikinci bir çizgi kuyruğa doğru yanal çizginin üzerinden

    Hamsi, Çaça, Çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir. Mayıs - Ağustos arası sürüler halinde ürer.Lezzetli eti, çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.

    İstavritler sonbaharda Marmara'ya iner, mayıs'tan itibaren de Karadeniz'e geri dönmeye başlarlar. Her mevsimde yakalanan istavritin en lezzetli olduğu zaman Kasım ila Şubat ayları arasıdır.

    istavrit-.jpg