İzmir'in Neleri Ünlüdür

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Nehir tarafından 2 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. İzmir'in Neleri Meşhurdur

    Hem tarihi hemde turizm açısından en gözde illerimizden birisi olan İzmir ilinin neleri meşhurdur diye kısaca bir göz atarsak şunları görürüz;

    İzmir Saat Kulesi, İzmir Kadife Kale, İzmir Meryem Ana Evi, İzmir Kültürpark, İzmir Efes-Bergama Antik Kentleri, İzmir Balçova Kaplıcaları, İzmir Kemeraltı Çarşısı, İzmir Çamaltı Tuzlası ve Kuş Cenneti, İzmir Çeşme Kalesi, İzmir Kordon Boyu, İzmir Asansör, İzmir Kızlar Ağası Hanı, İzmir Birgi Çakırağa Konağı, İzmir Köfte, İzmir Lokma ve Kemalpaşa Tatlıları, İzmir Foça, Çeşme, Seferihisar, Selçuk, Alaçatı Turizm Merkezleri.

    İzmir’in Görülecek ve Gezilecek Yerler

    İzmir’in neyi meşhur, İzmir’de ne yenir diye merak ediyorsanız, görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler ve tatmanızı önerdiğimiz lezzetler şöyle:

    Saat Kulesi: İzmir’in simgesi olan İzmir Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak üzere yaptırılmıştır. Konak meydanında yer alan saat 25 metre uzunluğa sahiptir.

    Kordon: İzmirliler’in şehirde en sık vakit geçirdikleri yer olan İzmir Kordon, oldukça uzun bir sahil şeridini kapsar. İzmir ile bütünleşmiş olan Kordon kentlilerin sosyalleşmek ve birlikte vakit geçirmek için en çok tercih ettikleri yerdir.

    Boyoz: İzmir ile özdeşleşmiş, sadece burada tadabileceğiniz bir lezzet olan boyoz İzmir denince akla ilke gelenlerdendir. Bir tür hamur işi olan boyozu tatmanızı mutlaka öneriyoruz.

    Kumru: Bir çeşit sandviç olan kumru da İzmir’e has lezzetlerden biridir. Az tuzlu bir hamurdan elde edilen simit arasında peynir, domates ve yeşil biber konarak yapılan bu sandviç İzmirliler’in en sevdiği yiyeceklerden biridir.

    İzmir Köfte: Ünü tüm ülkemize yayılan İzmir köfte, İzmir mutfağının en sevilen ve en lezzetli tatlarındandır. Patates, domates ve biberin köfte ile birlikte fırınlanması ile yapılan bu yemeği mutlaka tadın.

    İzmir Tulumu: İzmir’e özgü tatlardan olan İzmir tulumu kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. İzmir dışında başka şehirlerde bulmanın oldukça güç olduğu bu peynirden eve dönüşte yanınıza almanızı öneriyoruz.

    İzmir, Ege kıyısında bir şehir olduğundan Ege ve Akdeniz mutfağı ağırlıktadır. Çok çeşitli otların, deniz ürünlerinin ve özellikle zeytinyağının baş rolde olduğu yemekler İzmir sofralarını süsler.

    Sarmaşık ve kuşkonmaz kavurması, tuzda lagos, balık köftesi, asma yaprağında barbunya, kakavya, sardalya buğulama, sütlü balık, kirde kebabı, Priştine tavası, elbasan tava İzmir’e özgü en meşhur yerel lezzetlerdir.