Kansere Neden Olan Etmenler

Konusu 'Hastalıklar ve Belirtileri' forumundadır ve Elif tarafından 28 Ekim 2013 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    Kanserin tek bir sebebinden bahsetmek mümkün değildir. Kanser, genellikle uzun bir zaman sürecinde çeşitli etmenlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu etmenleri önlenebilir ve önlenemeyen etmenler olarak iki gruba ayırabiliriz:

    Önlenebilir Etmenler

    Sigara Kullanımı: "Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar" tütün ve tütün ürünleri kansere neden olarak insan yaşamını tehdit eder. Kanserin yol açtığı tüm ölümlerin % 30'u sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımından kaynaklanmaktadır. Günde 1-10 adet sigara içenlerin hiç içmeyenlere göre akciğer kanseri riski %20 artarken iki paket içenlerde bu rakam % 80'e ulaşmaktadır. Sigara ve her türlü tütün ürünlerinin kullanımı başta akciğer, gırtlak, ağız ve yemek borusu olmak üzere, pankreas ile mesane kanserlerinin başlıca nedenidir. Sigara içilmese bile sigara içilen ortamda bulunulması da akciğer kanseri riskini yaklaşık 1,5 kat artırmaktadır.

    Beslenme Alışkanlıkları: Toplumların beslenme alışkanlıkları ve belirli kanser tiplerinin görülme sıklığı dikkate alınarak yapılan çalışmalar yanlış beslenme alışkanlıkları ile kanser oluşumu arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Yüksek yağ, protein, düşük lif içeren gıdalar yenmesinin kalın bağırsak, meme, rahim, pankreas, prostat kanserleri riskini artırdığı düşünülmektedir. Kanserden korunmak için lifli gıdalara ağırlık verilmeli, işlenmiş gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Özellikle taze sebze, meyveler ve son yıllarda ülkemizde de tüketimi giderek yaygınlaşan tam buğday unu gibi işlenmemiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Vücudun kanserle mücadele etmesinde bağışıklık sisteminin rolü büyüktür. Doğru beslenme alışkanlıkları aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesinde rol oynar.
    Kanserojen etki gösteren iste pişirilmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Uzak Doğu ülkelerinde isli balık yeme geleneğinin bir sonucu olarak mide kanserine yakalanma oranının daha fazla olduğu kabul edilmektedir. Etleri pişirmede yeterince iyi yanmamış mangal ateşi kullanılması da aynı şekilde kanser yapıcı kimyasal maddelerin oluşmasına neden olmaktadır.

    Virüsler ve Bakteriler: Bazı virüs ve bakterilerin bulundukları organda meydana getirdiği tahribat kanser hastalığına zemin hazırlamaktadır. Örneğin insanda genital bölgede siğillere neden olan bir tür virüsün rahim ağzı kanserine; mide ülserine neden olan bir tür bakterinin ise mide kanserine yol açtığı bilinmektedir.

    Radyasyon: X-ışınları, ultraviyole (UV) ışınlar, görülebilen ışınlar, kızıl ötesi ışınlar, mikro dalgalar, radyo dalgaları ve manyetik alanlar, farklı dalga boylarında radyasyon çeşitleridir. Özellikle alfa, beta, gama, X-ışınları kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması sonucu iyonlaşma olur. İyonlaştırıcı radyasyon, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'da çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur. Örneğin güneşten gelen UV ışınlarının başta deri kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne neden olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan güneş altında korunmasız bir biçimde kalınmamalıdır.