Kapalı havzalarımızdaki göllerin sularının tuzlu ya da sodalı olmasının nedenleri nelerdir?

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Chanyeol tarafından 10 Eylül 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Kapalı havzalarımızdaki göllerin sularının tuzlu veya sodalı olmasının nedenleri nelerdir?

    Göl suları acı(sodalı), tuzlu ve tatlı olabilir. Bunda gölün bulunduğu yerin ve gölü besleyen havzanın kayaç yapısı, iklim şartları etkilidir. Ayrıca gölün büyük, derin olması, beslenme kaynakları, gölün fazla sularını başka göl veya denizlere boşaltan bir akarsuyun (göl gideğini, göl ayağı) olup olmaması da etkilidir. Kapalı havzalarımızda gölün gideğinin olmamasından dolayı tuz ve diğer minerallerin birikir.