Karaciğer Hastalıklarının Nedenleri ve Doğal Tedavi Yolları Nelerdir

Konusu 'Bitkisel Tedavi' forumundadır ve Demir tarafından 1 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Karaciğer Hastalıkları Nedenleri ve Doğal Tedavi Yolları

    Karaciğer Hastalıklarının Nedenleri?
    Alkol tüketimi
    Sigara içilmesi
    Aşırı ilaç tüketimi
    Düzensiz yaşam tarzı
    Uzun süreli üzüntü, stres
    Hepatit (A,B,C ve diğer ) virüsleri
    Aşırı ve dengesiz beslenme, obezite
    Ağır beslenme bozuklukları ve doğumsal enzim eksiklikleri nedeniyle karaciğer hücrelerinin normal işleyişinin bozulması
    Kimyasal ya da toksik etkilere maruz kalma
    Kalp ve böbrek fonksiyonlarındaki bozulmalar
    Safra yollarındaki daralmalar ve tıkanmaların karaciğerde bakteriyel enfeksiyona neden olması. Safra akımının uzun süre engellenmesi (siroza neden olur )
    Aşırı derecede demir eksikliği ya da fazlalığı. Doğuştan gelen ya da sonradan olan A ve D vitamini fazlalıkları
    Karaciğerdeki organik bozukluklar, karaciğer damarlarındaki anormallikler.
    Karaciğerin dinlenme saati olan 01-03 arasında sürekli olarak çalışmasına neden olacak şekilde geç saatlerde ağır gıdalar tüketmek ve uykusuz kalmak
    Aşırı ve sürekli bedensel ve zihinsel yorgunluk
    Karaciğerin üşütülmesi
    Ve diğerleri
    Doğal Yollarla Karaciğer Tedavisi
    İlk yapacağınız şey sessiz, kibar ve çalışkan hastalandığında sıkıntılarını sizinle paylaşmayan, üzmemeye çalışan karaciğerinizi dinleyip, yukarıda saydığım sebeplerden hangisine müptela iseniz ondan vazgeçmeniz, onu terk etmeniz, düzeltmeniz ya da yok etmenizdir. Yani işe can dostunuz karaciğerinizi üzenleri yok ederek başlamanız gerekir.
    Özelliklede hasta karaciğere faydalı gıdaların tüketimini artırıp, zararlı gıdaların tüketi
    mini kısarak gerekirse vazgeçmelisiniz.
    Hastalık süresince karaciğerinize faydalı gıdaların tüketimi arttırılacak. Taze sebzeler, köklü (yumrulu) bitki, bakliyat, hububat, tam buğday ekmeği, çiğ salata, baharat,normal peynirler,yaş meyveler,kompostolar,kuru yemişler,su,çaylar ve şifalı bitkilerdir.Ayrıca
    elma, ayva, armut, kırmızı pancar(kontrollü ve çok az miktarda)incir +ceviz maydanoz, soğan, sarımsak, kabak.yenmelidir.

    A - KARACİĞERE FAYDALI GIDALAR

    Bazı gıdalar karaciğere faydalı diyerek aşırı miktarda yemek doğru değildir. Zaman zaman bu yiyeceklere yer verilmelidir. Önceleri az miktarda yemeli zamanla biraz artırılmalıdır.

    Yağlar:
    Karaciğere en faydalı yağ ZEYTİNYAĞIDIR. Zeytinyağı sızma olmalıdır. Kimyevi işlem görmemiş olmalı.
    Zeytinyağı ısıtmadan çiğ olarak yenmelidir. Salatalar üzerine koyarak veya zeytinyağı limon suyu eşit miktarda karıştırılarak kahvaltıda yenmelidir.
    Zeytinyağı safra kesesindeki çamur ve ufak taşları dışarı atar. Bu gibi rahatsızlıkları olanlar sık sık kahvaltıda zeytinyağı + 1 limon suyu karışımını yemelidirler. Bu karışım 2 hafta yenir 2 hafta ara verilir, bu şekilde devam olunur.
    Safra kesesinde taş ve çamur olmayanlarda, koruyucu olarak bu karışımı haftada birkaç gün yemelidir.
    Kepekli Ekmek:
    %85 – 90 randımanında undan yapılmış ekmek karaciğere yararlıdır. Bunun hazmı zor olabilir, o zaman kızartarak yemelidir. Odunla ısıtılmış fırınlarda pişen ekmekler daha faydalıdır. Ayrıca hamur mayası ile hamur kabartılmalı, suni maya kullanılmamalıdır.
    Meyveler:
    Bunlar karaciğerin çalışmasına yardımcı meyvelerdir. Bu konudaki başlıca meyveler şunlardır.
    Limon:
    Karaciğeri çalıştırır.
    Karaciğer şişliğini giderir.
    Yemek üzeri içildiğinde hazım sağlar.
    Suya sıkılarak veya salata, çorba üzerine sıkılarak limon suyu alınabilir. Günde alınacak miktar şahsa göre değişir.1-10 limon günde alınabilir.
    Aç karnına suyla içilecek limon suyu kilo verdirir.
    Limon kabuğu ezilerek bal ile karıştırıp yenirse, karaciğer yetersizliğini giderir
    Portakal-Üzüm-Zeytin:
    Portakal: iyi olgunlaşmış yenirse tüm salgı bezlerini ve karaciğeri çalıştırır.
    Üzüm: safra çamurunu ve taşlarını dışarı atar.
    Zeytin: zeytinyağı gibi etki yapar. Zeytin iyi olgunlaşmış olmalı. Fazla tuzlu ve ham olmamalı.
    Safrası kana karışmış, sarılık olmuş kimselerde kestane safranın kandan atılmasına yardım eder, suda haşlanmış kestaneden günde 5-10 adet yemelidir.
    Muz:
    Muz karaciğer için faydalıdır. İyi olgunlaşmış olarak yemelidir.
    Domates:
    Tarlada yetişmiş, iyi olgunlaşmış domates kandaki zararlı maddeleri gidererek, karaciğere yardımcı olur.
    Havuç:
    Kan yapar, kanı durular. Safra miktarını ve akışını artırır. Karaciğerin kendisini yenilemesini sağlar.
    Kereviz:
    Karaciğeri temizler. Sarılığın geçmesine yardım eder. Yaprakları çiğ olarak yenir.
    Pırasa:
    Karaciğerin yenilenmesine yardım eder. Çiğ yenmesi tercih edilir.

    Turp:
    Safra kana karışarak cilt sararır, sarılık olur. Sarılıkta turp çok fayda verir.Karaciğerin kükürde ihtiyacı fazladır.Sarımsak , soğan , lahana azar azar, ve sık sık yenilerek gerekli kükürt sağlanmalı.
    Süt:
    Orta ve ileri yaşlılarda sütün hazmı zor olur. Midedeki ilgili enzim eksikliğinden hazımsızlık doğar. Sütü küçük yudumlar halinde içmeli üzerine suya sıkılmış limon içilmelidir.
    Süt kesiği:
    Sütü içemeyenler, peklik çekenler, sütü kestirerek yemelidir. Orta ateşle ısıtılan sütü, kabarmaya başladığı sırada limon suyu katılır ve ısıtmaya devam edilir. Biraz sonra süt oturur, soğuyunca çatalla çırpılarak kesilen kısım ve suyu ayran haline getirilir. Bu şekilde ayran gibi yemeklerde yenir.

    Yoğurt:
    Karaciğer için yararlıdır. Taze olmalı suyu ile birlikte yenmelidir. Suyu süzdürülmüş yoğurt fazla faydalı değildir ve gaz yapar.
    Peynirler:
    Beyaz peynir tercih edilmeli. Yağlı kaşar, tulum yenmemelidir. Yağlı peynirler karaciğeri yorar.
    Tereyağ:
    Yoğurttan elde olunan tereyağ yenmeli. Bu yağ taze ve az tuzlu olmalı. Günde 1 yumurta sarısı kadar kahvaltıda yenir.
    Yumurta:
    Çok besleyicidir. Bulunursa köy yumurtası yenmelidir. Haftada 2 yumurta yeterlidir.
    Bal:
    Karaciğer için iyi bir gıdadır, karaciğeri kuvvetlendirir. Çalışmasını arttırır. Saf bal yenmelidir.


    B-KARACİĞERE ZARARLI MADDELER
    Karaciğere zararlı veya onu aşırı derecede yoran gıdaların tüketimi yasak.Sucuk, sosis,salam,
    turşu, konserve acı soslar kaz, ördek, hindi, av etleri, krema, lahana çorbası,kızarmış patates, patlıcan, şalgam,taze ekmek,sirke,hardal,kaşar peyniri,tulum peyniri,eritilmiş peynirler, gazlı
    içecekler.
    Alkol:
    Alkol karaciğere çok zarar verir ve zamanla Siroza yol açar.Ayrıca tüm vücuda da zararlıdır
    Sinir sistemini harap eder.
    Alkol karaciğerin sertleşmesine neden olur ve zamanla karaciğer normal görevini yapamaz olur. Alkol alanlarda karaciğer zamanla büyür.
    Karaciğeri harap olanlarda kolesterol yükselir ve yaşam tehlikeye girer.
    Balık Yağı:
    İhtiyaç olmadan alınmamalı. Aşırı veya yersiz alınan balık yağı siroza neden olabilir.
    Hayvani Yağlar:
    Etin içindeki yağ, kuyruk yağı, iç yağı karaciğeri çok yorar. Karaciğerin sağlığı bozulur.
    Aşırı İlaç ve Kimyasal Katkılar:
    Tüm kimyasal maddeler insan vücudu için zararlıdır.Bunlar vücudun direncini azaltır,sık sık hastalanmaya neden olur.Antibiyotikler ve diğer ilaçlar bağırsaklardaki faydalı mikropları öldürür,dolayısıyla şahıs zayıf ve dayanıksız olur.Bu ilaçlar doktorca önerilen miktarlarda kullanılmalı
    Margarin:
    Bu yağlar içine hayvani yağ katılır ayrıca katalizör vazifesi gören kimyasal maddeler, boyalar katılır. Bunlar karaciğere çok dokunur.
    Aşırı Kızartmak:
    Yüksek derece ısıtma yağların yapısını bozar, ayrıca onlardaki enzim ve vitaminleri yok eder. Bundan da karaciğer zarar görür.
    Düdüklü tencerelerde pişen yemekler yüksek ısıya maruz kalır, bunlar gıda değerini kaybe
    der ve karaciğere ve tüm vücuda zarar verirler.

    Sütlü Kahve:
    Süt ve kahve ayrı ayrı içildiğinde o kadar zararlı değildir. Fakat sütlü kahve karaciğeri çok yorar. Ayrıca bağırsakları bozar.



    Beyaz Şeker-Beyaz Ekmek:
    Bunlar karaciğeri yorar ve sağlığa zarar verirler. Bunlar romatizmaları, migreni arttırırlar. Vücutta yorgunluk yaparlar. Beyaz ekmekte vitamin ve mineraller yoktur, dolayısıyla vücuda yararı azdır.

    Pastalar :
    Şeker, beyaz un, margarin, yumurta ile yapılır. Aşırı yenince sağlığa zarar verirler.
    Sigara:
    Sigaradan kana geçen zararlı maddeleri karaciğer süzer bu maddeler karaciğere çok zarar
    verir.

    3. Karaciğerinizin vitamin ve minerallerle ilişkisi aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.Doktorunuzu ikna ederek bu vitamin ve minerallerin kandaki oran ve durumlarını netleştirecek analizleri yaptırıp ona göre gerekli takviyeleri yaptırın.Ayrıca bu vitamin ve mineralleri içeren gıdaların tüketimini (bu gıdaların hangileri olduğunu da artık siz araştırın lütfen) arttırın.

    KARACİĞERİN VİTAMİN VE MİNARELLERLE İLİŞKİSİ

    Antimuan : Kronik karaciğer iltihaplarının önlenmesine yardım eder.

    Demir **: Eksikliği veya fazlalığı karaciğer için zararlıdır. Vücutta (kanda) demir eksikliği olduğunda karaciğer stoklarındaki demiri kana verir. Eğer eksikliği giderilemezse karaciğer hastalanır. Demir fazlalığı da karaciğere zarar verir.

    Kobalt : Karaciğerin normal çalışmasını sağlar

    Kükürt : Karaciğer için gereklidir.

    Molibden : Karaciğerin vücut tarafından kullanılabilir enzim üretmesi için gereklidir.
    Demirin Karaciğer de depo edilmesini sağlar.

    Potasyum : Karaciğeri korur ve bozulmasını önler.

    A Vitamini : Karaciğerde depo edilir. Fazla alınırsa zararlıdır.

    B2 Vitamini : Karaciğerin normal çalışmasını ve yağ metabolizmasını sağlar.

    B9 Vitamini ya da Folik Asit - Karaciğer ve salgı bezlerinin iyi çalışmasını sağlar

    C1 Vitamini : Karaciğer yetersizliğinin tedavisinde kullanılır.

    D Vitamini : Fazla alındığında vücut depo eder. Karaciğeri yorar ve zarar verir.

    E Vitamini : Çok kuvvetli bir antioksidandır. Bu özelliğiyle karaciğerin zararlı maddeleri
    tasfiye etmesine yardım eder.

    F Vitamini : Eksikliği karaciğer rahatsızlıklarına sebep olur.


    J Vitamini ( choline ) : Karaciğeri korur onun yağlanmasını önler. Siroz ve karaciğer
    enfeksiyonların da etkilidir.

    K Vitamini : Karaciğere etki ederek onun kanı pıhtılaştıran maddeyi yapmasını sağlar.
    Sarılık ve safra iltihaplarında kullanılmamalıdır.

    N Vitamini veya Lipoik Asit: Karaciğeri hasta olanların zehirlenmelerini önlemeye yardım
    eder.

    4. Karaciğerin kendisini yenileme ve vücut için gerekli vitamin mineral vb. rezerv olarak tutma kapasitesi yüksektir. Üçte ikisi zarar görmüş olsa bile ona fırsat verdiğinizde kendi kendisini yeniler. Bunun için karaciğerin bakıma alınması gerekir. Karaciğerinizi aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat ederek bakıma alır, karaciğer temizlemesi yapabilirsiniz.