Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Nelerdir

Konusu 'Coğrafya atlası' forumundadır ve Lavinia tarafından 16 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Karadeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Hakkında Bilgi

    Bölgede yetişen başlıca tarım ürünleri;

    Fındık : Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır. Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır.

    Çay : Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir. Rize çevresinde yoğunlaşır. Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır. Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir.

    Tütün : Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir. Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır. Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır.

    Mısır : Bütün kıyı boyunca yetiştirilir.

    Elma : Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir.

    Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır.

    Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir.

    Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır.

    Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda ( Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır.

    Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır.