Karbonhidratlar hangi besinlerde bulunur ve görevleri nelerdir?

Konusu 'Soru ve cevaplar' forumundadır ve Zakkum tarafından 15 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur ve görevleri kısaca

    Karbonhidratlar

    Vücudun temel enerjisini karşılayan karbonhidratlar yapılarında C (karbon) H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin öğeleridir.
    Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler disakkaritler ve polisakkaritler olarak üçe ayrılır. Basit şekerler olarak adlandırılan monosakkaritler; glikoz fruktoz ve galaktoz olarak ayrılır. Disakkaritler; sükroz maltoz ve laktoz olarak ayrılırken polisakkaritler içinde nişasta ve posa yer alır.
    Sindirimleri ağızda başlayan karbonhidratlar polisakkaritlerden monosakkaritlere parçalanır. Örneğin nişasta gibi bir polisakkaritin ağızda başlayan sindirimi bir monosakkarit olan glikoza parçalana kadar sürer. Vücudun tüm hücrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılacak olan glikozkaraciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır.
    Monosakkaritler kana çabuk geçtiği için şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır.
    Vücuda besinlerle giren karbonhidratlar basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır. Karbonhidratların fazlası vücutta yağ olarak depolanır.

    Ne işe yararlar?
    Vücuda ısı ve enerji sağlarlar.
    Besinlerde en ucuz ve en kolay bulunan enerji kaynaklarıdır. Karbonhidratların 1 gramı 4 kilokalori enerji sağlar.
    Basit şekerlerden olan glikoz beyin ve sinir sisteminin ana enerji kaynağıdır.
    Ketozisi önler.
    Su ve elektrolit dengesini sağlarlar.
    Polisakkarit olan posa bağırsak hareketleriyle birlikte basit şekerlerin emilimini düzenler. Posa ayrıca kolesterolün geri emilimini önleyerek veya geciktirerek kandaki kolesterolün dengelenmesini sağlar.
    Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz bir disakkarit olup bağırsaklardan kalsiyumun emilimini artırır.
    Vücudun ne kadar karbonhidrata ihtiyacı vardır?
    Vücudun enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ı karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için monosakkaritler yerine polisakkaritlerden olan nişasta ve posanın tüketilmesi gerekir.

    Hangi besinlerde bulunur?
    Ekmek tahıllar kurubaklagiller şeker ve şekerli gıdalar meyveler süt ve süt ürünleri sebzeler. Yani et ve yağ dışındaki tüm besinlerde karbonhidratlar bulunur.