Karışımlar Kaça Ayrılır?

Konusu 'Ödevim var' forumundadır ve Zakkum tarafından 27 Mart 2014 başlatılmıştır.

  1. Karışım çeşitleri nelerdir

    Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım adı verilir. Karışımlar ikiye ayrılırlar. Bunlar homojen karışımlar ve heterojen karışımlardır.

    Homojen karışımlar her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlara verilen isimdir. Homojen karışımlara çözeltiler de denir. Homojen karışımlara örnek verecek olursak: şekerli su, tuzlu su, çeşme suyu...

    Heterojen karışımlar ise her tarafta aynı özelliği göstermeyen ve içindeki taneciklerin gözle görülebildiği karışımlardır. Heterojen karışımlar da süspansiyon ve emülsiyon olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunları tanımlayacak olursak:

    Emülsiyon: Bir sıvıda çözünmeyen başka bir sıvının heterojen olarak bulanık bir şekilde dağılmış hâlidir. Su–zeytinyağı karışımı, su–benzin karışımı, gibi.
    Süspansiyon: Bir sıvıda çözünmeyen katının heterojen olarak dağılmış şeklidir. Su–kum karışımı, su–tebeşir tozu karışımı gibi.