Kek yapmanın püf noktaları

Konusu 'Nefis Ev Yemekleri' forumundadır ve Lavinia tarafından 8 Şubat 2014 başlatılmıştır.

  1. Kek yapmanın püf noktaları nelerdir

    Kek yaparken şunlara dikkat etmelisiniz:

    - Kek yaparken kullanacağınız yumurta, yağ, yoğurt, süt, meyve suyu, soda vs. gibi sıvı malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. Kek yapmaya başlamadan en az 1 saat önce buzdolabından çıkartılmalıdır. Çünkü soğuk malzemeler kekin kabarmasına engel olur.

    - Yumurtalar mikserle beyaz, köpüklü krema halini alıncaya kadar çırpılmalıdır. Şeker eklenip çırpma işlemine devam edilir. Bu uzun süreli karıştırma işlemi kek piştikten sonra yumurta kokmamasını ve iyi kabarmasını sağlar.

    - Keke konulacak kuru malzemelerin elenerek sıvı karışıma eklenmesi malzemelerin birbirine daha iyi karışmasını sağlar. Un eklenene kadar mikser kullanılabilir ancak un eklendikten sonra kesinlikle mikser kullanılmamalı bir tahta kaşık yardımıyla fazla çırpmadan karıştırılmalıdır.

    - Keke eklenecek birkaç damla limon veya kabuğunun rendesi içerdiği asitten dolayı kabartma tozunu harekete geçirip daha fazla kabarmasını sağlayacaktır.

    - Süt kullanılan kekler daha ıslak, yoğurt kullanılan kekler daha kuru ve sünger gibi olurlar. Kakaolu kek, ıslak kek, browni gibi kekler yapılacaksa süt kullanılması daha uygun olur.

    - Kekin fırının alt katında pişirilmesi gerekir. Bu şekilde üzeri hemen kızarmadan içi iyice pişecektir.

    - Kek pişerken özellikle ilk 20 dakika fırının kapağı açılmamalıdır. Kapak açılırsa kabaran kek birden sönmüş olur.

    - Kek piştikten sonra kek fırından hemen çıkartılmamalıdır. Fırının kapağı aralanıp bu şekilde bir süre soğuması beklenmelidir. Sıcak fırından çıkan kek soğukla temas ettiği anda biraz da olsa sertleşip, sönebiliyor.

    Alıntıdır.