Kırmızı Et ve İşlenmiş Et Konusunda Cevaplanamayan Sorular

Konusu 'Sağlık Rehberi' forumundadır ve Elif tarafından 10 Şubat 2016 başlatılmıştır.

  1. Elif

    Elif Yönetici Admin

    * Çocukların erişkinlerden daha fazla risk taşıyıp taşımadığı bilinmiyor. Daha riskli alt gruplar olup olmadığı bilinmiyor.
    * Bağırsak kanserli hastaların et yemeyi bırakması konusunda bir tavsiye verilemiyor.
    * “Et yemeyi tamamen bırakmalı mı” sorusunun cevabı: Hayır. Et yemenin sağlığımıza bilinen faydaları var. Ancak etin, yağ ve sodyum içeriğinden kaynaklı olarak, örneğin kalp hastalıklarına ve diyabete yakalanma riskini artırdığı da biliniyor. Dolayısı ile sadece kırmızı et tüketiminin kısıtlanması tavsiye ediliyor.
    * Sadece kanatlı kümes hayvanları ve balık yemenin kanser riskini azaltıp azaltmadığı henüz bilinmiyor.
    Vejetaryen diyet konusu da tartışmalı, çünkü avantajlarının yanı sıra dezavantajları da var. Ayrıca çalışma grubu vejetaryenleri ve et yiyenleri sağlık riskleri açısından doğrudan kıyaslamamıştır.
    * Hangi et çeşidinin daha fazla kanser riski taşıdığı veya hangisinin daha güvenli olduğu konusu da net olarak bilinmiyor.
    Örneğin sığır eti mi yoksa koyun eti mi daha karsinojen? Ya da sosis mi, sucuk mu? Bu soruların cevabı bilinmiyor.
    * Kırmızı eti saklama yöntemlerinin hangisi daha güvenli? Yani tuzlama mı, derin dondurucuda saklama mı yoksa başka bir yöntem mi? Bu soruya verilecek yanıt tüm yöntemler sonucunda
    karsinojen olduğu bilinen NNB’nin oluştuğudur. Ama hangi yöntemin daha fazla kanser riski taşıdığı bilinmiyor.