Kivi Nerelerde Yetişir

Konusu 'Hobi ve İlgi alanları' forumundadır ve Nehir tarafından 4 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. Kivi Nerde Yetişir

    Geçtigimiz 20 yılda Yeni Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi ülkelerde yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. Çin’de doğal gelişme ortamında “yang too” diye adlandırılan bu meyve 1950’li yıllardan sonra Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından dünya pazarlarına tanıtılmıştır.

    Meyvenin bu pazarlarda yer almaya başlaması ile adı Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından bu ülkenin sembol kuşu olan “KİWİ” olarak değiştirilmiştir. Bugün bütün dünyada A. deliciosa ve A. chinensis ile diğer türlere dahil ve meyvesi yenen tüm çeşitler kiwifruit yada kısaca kivi olarak adlandırılmaktadır.

    Türkiye de kivi yetiştiriciliği öteki Akdeniz ülkelerinden 15-20 yıl sonra başlanmıştır

    Ülkemizde Kivi ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafınca başlatılmış olup, adaptasyon çalışmaları sonucunda Karadeniz, Marmara ve Ege sahil bölgelerinin kivi yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır.

    Türkiye’de kivi üretimi daha çok yeni olup, üretime daha çok başarılı adaptasyon-demonstrasyon çalışmalarının olduğu yerlerde başlanılmıştır. Bu çerçevede ticari kivi bahçeleri daha çok Kuzey Marmara (Yalova,Bursa,Adapazarı,Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Giresun,Ordu) ve Batı Karadeniz (Zonguldak) yörelerde yer almaktadır.
    Ayrıca Ege ve Akdeniz Bölgelerinde de az da olsa ticari bahçeler vardır.
     

  2. Yerli kivileri de marketlerde görmeye başladım fakat bazılarının tatları hiçde güzel değil