Kök Nedir? Kısaca

Konusu 'Biyoloji' forumundadır ve Chanyeol tarafından 29 Temmuz 2016 başlatılmıştır.

  1. Chanyeol

    Chanyeol Süper moderatör Yönetici

    Kök

    Kök, bitkiyi toprağa bağlayan ve genelde toprağın altına doğru büyüyen kısımdır. Kök, bitkinin beslenmesi için gerekli su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları topraktan emerek alır. Kökler, besin maddeleri biriktirmek suretiyle depo organı vazifesini de görürler. Ayrıca kök, gövdenin desteklenmesini ve oksijen almasını sağlar. Genelde bitkilerin kökü toprak altında bulunsa da bazı bitkiler havada gelişerek hava kökleri bazıları suda gelişerek su kökleri adını almıştır. Algler ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmadığı için onların köksü uzantıları vardır. Toprağın altında bulunan kök ve yan köklerden oluşan kök sisteminin yüzeyi, toprağın üstündeki gövde ve yan dalların yüzeyinden daha fazladır. Kökün gövdeden farkı yaprakları taşıyan düğümlere ve düğümlerin arasına sahip olmamasıdır. Kök, embriyonun radikula adı verilen kökü verecek olan doku kısmının gelişmesiyle oluşur. Kökün en uç kısmında sarımsı ve kahverengimsi kaliptra adı verilen bölgesi, biraz üstünde yaklaşık 1-2 mm uzunluğa sahip uç meristem adı verilen bölgesi, daha üstte uzama bölgesi ve en üste yakın yerde kök tüylerinin bulunduğu kök tüyü bölgesi vardır. Kökler toprağın içine doğru ilerledikçe tüyler zarar görür. Ortalama yaşam süreleri 4-5 gün olan bu tüyler zarar gördüğünde yerine sürekli yenileri oluşur. Kök tüylerinin bulunduğu bölgenin en üstünde ise kök koyu renkte mantarlaşmış bir koruyucu doku bölgesi bulunur. Kök tüyleri toprakta bulunan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzların emilmesine yardımcı olur.

    Yapısı

    Kök ana kök, yan kök ve emici tüyler olarak üç kısımdan oluşur. Ana kök bir tane olmak üzere her bitkide bulunur ve bitkinin toprağa sıkıca tutunmasını sağlar. Yan kökler ana kökten yanlara doğru belli bir açıda uzanan çok sayıdaki kök topluluğudur. Bitkinin topraktan çıkmasını önler ve allanarak birden fazla yan köklere de ayrılabilir. Bu kökler suyun olduğu yöne doğru dallanarak bitkinin suyu almasına yardımcı olurlar. Emici tüyler ise yan köklerin uç kısımlarındaki tüysü yapılardır. Topraktaki su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları emerler.

    Çeşitleri

    Yapılarına ve görevlerine göre kökler kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşide ayrılır. Kazık kökte ana kök iyi gelişmiş durumdadır. Kalınlaşmış ve toprağın iç tarafına doğru uzanmıştır. Yan kökler ise fazla gelişmemiştir. Fasulye, bamya, gelincik, bakla ve büyük ağaçların kökleri kazık köke örnek gösterilir. Saçak kökte ana kök fazla gelişmemiştir. Gövde ile kökün birleştiği yerden aynı uzunlukta ve birden fazla kökler çıkmıştır. ana kök ve yan kökler aynı kalınlığa sahiptir. Soğan, sarımsak, mısır, ayçiçeği, buğday, arpa ve çilek saçak kök örnekleri arasındadır. Depo kökte ise ana kök aşırı gelişmiştir. Yan kökler ana kökten çıkarak oldukça ince görünümdedir. ana kökün gelişmiş olması yedek besin depolamaya yardımcı olur. Örnek olarak şeker pancarı, şalgam, turp ve havuç kökleri verilebilir