Kokusu iyi algılanamayan besinlerin tadıda iyi algılanamaz

Konusu 'Bilgi Zemini' forumundadır ve Ceren tarafından 3 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Ceren

    Ceren Süper moderatör

    Kokusu iyi algılanamayan besinlerin tadıda iyi algılanamaz

    Burun, koku alma ve solunum organımızdır. Burnumuz aldığımız havanın ısıtılmasını, nemlenmesini ve temizlenmesini sağlar. Burun boşluğunun duvarları burnun nemli kalmasını sağlayan mukus salgısını üreten mukoza tabakasıyla kaplıdır. Burun boşluğunun üst tarafında koku almaçlarının yoğunlaştığı sarı bölge bulunur.
    Nasıl koku alırız?

    1.Kokulu cisimlerden buharlaşarak ayrılan ve havaya karışan tanecikler, sarı bölgedeki mukus sıvısında çözünerek koku almaçları uyarılır.
    2.Uyartılar beynin koklama merkezine iletilir. Böylece koku algılanmış olur.


    Tat alma bölgeleri
    Dilin her bölgesi her tadı alır, ancak bazı bölgeler daha özelleşmiştir. Dilin tat alma bölgeleri uçtan arkaya doğru tatlı, tuzlu, ekşi ve acıdır.

    Beyinde,koku alma ve tat alma duyu merkezleri birlikte çalıştığı için burun ve dil de birlikte çalışır. Bu nedenle kokusu iyi algılanamayan besinlerin tadı da iyi algılanamaz.
    Örneğin, grip durumunda besinlerin kokusu iyi algılanamadığı için tadı da iyi
    algılanamaz.